Index Vakbarát Hírportál

Mit jelent valójában az X-faktor?

2023. október 26., csütörtök 10:38

A latin alapú ábécé betűi között van egy rendhagyó szereplő. Hiába lép ritkán pályára, akárhányszor előkerül, különleges jelentéstartalommal bír. Legyen szó X-Menről, X bolygóról vagy az X-Faktor jelmondatáról, amely szerint „benned van az X”, az ábécé ikonikus fekete bárányának mindig van többlettartalma. Cikkünkben annak jártunk utána, honnan ered az x betű különlegessége.

Számos dolgot hagyott örökül Európa népeire az ókori Görögország, többek között a ma is használt ábécénk alapjait. Ebben akad egy betű, az x, amelyet a görögök még előszeretettel használtak nevekben és egyéb szavakban. Ezzel szemben az etruszkok és a rómaiak már egyre kevésbé éltek vele, ma pedig gyakorlatilag az egyik legritkábban használt betű.

A cégek, a popkulturális utalások, a katonai szervek, a tudományos fejlesztések vagy a felfedezések területén azonban gátlástalanul használják a betűt, igaz, csak jelzésértékkel.

Számos példát lehetne még hozni, de egyvalami minden fenti kifejezésben megegyezik. Az x az ismeretlent, az újat, a különlegeset, a szokatlant jelöli. Valamit, ami kívül esik a hétköznapiság tartományain.

Arab vagy francia?

Arra, hogy pontosan miért is lett az x betű az ismeretlen azonosításának jele, számos teória született, de biztos válasz nincs. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az arab nyelvből vették át spanyol tudósok egyfajta fordításként még századokkal korábban. Erről az ismert gondolkodó, Terry Moore tartott előadást. Az elméletet – népszerűsége ellenére – sokan vitatják, tekintve, hogy nincs elegendő megalapozott bizonyíték, amely ezt alátámasztaná. 

A legvalószínűbb, hogy párhuzamos folyamatok eredményeként született meg a mára általánossá vált használati forma. Ennek a folyamatnak az egyik legjelentősebb lépcsőfoka egészen a XVII. századig vezethető vissza. Ahogy arról a Gizmodo végzett alapos kutatást, a francia filozófus és matematikus, 

René Descartes nagyban hozzájárult az x betű mai szerepéhez.

A cikk szerzője szerint az ötlet valószínűleg nem a francia gondolkodótól származik, de mivel az ő tanulmányában maradt fenn, ezért a mai napig hozzá kötjük.

Az 1637-es La Géométrie-ben, az Értekezés a módszerről (Discours de la méthode) című korszakalkotó műve egyik részében az ábécé kezdőbetűit alkalmazta az ismert matematikai értékek kifejezésére, míg az ábécé utolsó betűit az ismeretlenekre. Hogy pontosan mi volt ennek az oka, arról nincsenek információink. Arról pedig pláne nincs, hogy miért elsődlegesen az x-et használta az ismeretlen értékek alapvető kifejezésére, miközben munkáiban megjelent ugyanúgy az y és a z is, csak kisebb gyakorisággal.

Ami biztos, Descartes műve jelentősen befolyásolta a matematika fejlődését, ezáltal az ismeretlen tudományos értékek jelzésére általánossá vált az x betű alkalmazása. Így van ez az X bolygó esetében, ahol minden bizonyíték ellenére a mai napig feltételezett égitestről beszélünk – tudásunk hiányát szimbolizálja az x betű. Hasonló a története a röntgensugárnak is, amit Wilhelm Röntgen a felfedezésekor X-sugárnak nevezett el titokzatos jellege miatt.

Az a falatnyi extra

Az x tudományos alkalmazása hamar átment a közbeszédbe, a köznyelvbe, ezért számos más területen is bevezették az ismeretlen jelzésére. Elég akár a kilencvenes évek sikersorozatára, az X-aktákra gondolni, ahol szintén a rejtély jelképe a betű, vagy az X-Men képregénysorozatra, ahol X Professzor, Charles Xavier azért nevezi X-Mennek a mutánsokat – az 1963-as magyarázat alapján –, mert olyan különleges erőt birtokolnak, amit az átlagember nem. Egyfajta extra képességet.

Anno az Independent csinált egy igazán jelentős gyűjtést az x előtaggal vagy kiegészítésekkel ellátott névkombinációkra. Ebből jól látszik, hogy az x betű különlegességi faktora jóval nagyobb. Az amerikai hadsereg például X–1-nek nevezte azt a repülőgépét, amely képes volt átlépni a hangsebességet, és az X-sorozat a mai napig a kísérleti gépeiket fedi.

A cikk arra is rávilágít, hogy az X-faktor kifejezés jóval megelőzte a zenés valóságshow-t

– több mint 30 évvel, hogy pontosak legyünk. Eredetileg a katonaságban használták. Az 1970-ben bevezetett X-faktor a katonai alapilletmény nyugdíjszerű kiegészítése, amely angolszász területen jelenleg a járandóság 14,5 százalékát teszi ki, és amelynek célja, hogy kompenzálja a katonai élettel járó különleges nehézségeket a polgári foglalkoztatáshoz képest.

A kifejezés, noha az eredetét nem tudjuk pontosan, a mai napig jelentős a köznyelvben, elég, ha Elon Musk cégeire gondolunk. A SpaceX tudományos újításokra törekszik, de a milliárdos most a Twittert is átkeresztelte X-re – hogy ennek eredetileg volt-e köze a betű jelentőségéhez, az kérdés. Mindenesetre idővel lehet, hogy pontos fény derül az x betű fontosságának titkára.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok