Index Vakbarát Hírportál

Nem látogatható 18 év alatt a Magyar Nemzeti Múzeum egyik kiállítása

2023. október 28., szombat 16:11

A Mi Hazánk kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Magyar Nemzeti Múzeum egyik kiállítását, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Erről Csák János illetékes miniszter tájékoztatta a Mi Hazánkat, megállapítva a törvénysértést.

„A Mi Hazánk képviselőjeként törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kértem Csák János minisztertől a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt, azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az »LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot«, illetve a »meleg idősotthont« ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat” – írja Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese az Indexnek eljuttatott levelében.

„Megkeresésemre válaszul Csák János közölte, hogy a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon László főigazgatón, így a múzeum szigorította a kiállítás megtekintésének szabályait, és 18 év alattiak számára ezentúl nem értékesít jegyet” – fogalmazott a politikus.

Dúró Dóra úgy folytatta: „Újabb konkrét siker tehát a Mi Hazánk kezdeményezése az LMBTQ-propaganda megállítása terén, azonban nem dőlhetünk hátra, mert ez csak egy csepp a tengerben. A Mi Hazánk, ahogy eddig is, ezután is a hagyományos családmodell értéke mellett áll ki.”

Az Index az ügyben elérte L. Simon László főigazgatót, aki kérdéseinkre nem adott választ. Megkerestük a múzeum sajtóosztályát is, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztériumot. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Csaknem hét évtizede

A World Press Photo (WPP) kiállítás Magyarországon és a világban is az egyik leghíresebb és legnagyobb fotókiállítás, melyet a világban mindenütt óriási érdeklődés kísér – olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján.

A World Press Photo egy 1955-ben Amszterdamban alapított, független nonprofit szervezet, amely azóta is világszerte elismert platformja az újságírásnak, csaknem hét évtizede. Mára az általuk szervezett felhívás a világ legrangosabb sajtófotó-pályázata lett.

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista fotóit ismeri el és díjazza. A World Press Photo Alapítvány tavaly regionális stratégiát vezetett be, és az éves verseny és a zsűrizés felépítését megváltoztatva globálisabb és földrajzilag kiegyensúlyozottabb bepillantást nyújt a világ eseményeibe. Külön-külön régiók szerint értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a délkelet-ázsiai és az óceániai régióból küldött pályaműveket.

Az időszaki kiállítás 2023. szeptember 22. és november 5. között látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban. 

Rovatok