Index Vakbarát Hírportál

Mit szólna, ha egy hajléktalan ülne ön mellett a könyvtárban?

2023. november 5., vasárnap 18:55

Az Egyesült Királyságban télidőben a hajléktalanokat is szívesen látják a könyvtárak. A magyar könyvtárak igazgatói szerint ez hazánkban sincs másképp, a fűtési szezonban a bibliotéka melegedővé, befogadóhellyé válik.

A legtöbb könyvtár ezen a télen ismét melegedőhelyet biztosít a rászorultaknak az Egyesült Királyságban. Egy brit kutatás szerint a legutóbbi télen több mint félmillió ember keresett fel ilyen, kulturális térben kialakított melegedőtereket. A kutatást 57 könyvtárra kiterjedően a Libraries Connected, az angliai, walesi, észak-írországi és a koronafüggő országok (mint például a Csatorna-szigetek bailiffségei vagy az Ír-tengeren a Man-sziget – a szerk.) szolgálatait képviselő jótékonysági szervezet végezte. 

Az Index most megkereste a Libraries Connected jótékonysági szervezetet. Kíváncsiak voltunk arra, hogy pontosan

James Gray, a Libraries Connected marketingmenedzsere lapunknak azt mondta, hogy az Egyesült Királyságban a közkönyvtárak már régóta szívesen látnak mindenkit, beleértve a hajléktalanokat is.

A könyvtárakat ingyenesen lehet használni, a munkatársak nem ítélkeznek, büszkén és örömmel kínálnak támogatást a legsebezhetőbbek számára is. Tapasztalataink szerint nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki visszaél ezzel a támogatással.

Gray arról is beszélt, nem számítanak arra, hogy a látogatók száma csökkenni fog, amikor az energiaárak visszatérnek a normális szintre. „Azt tapasztaljuk, hogy az emberek számos okból kifolyólag használják a melegedőtereket, többek között baráti találkozók és szórakozás céljából. Bízunk abban is, hogy azok, akik felkeresnek egy könyvtárat melegedni, meglátják az összes többi kínálatot, és visszatérnek.”

És mi helyzet Magyarországon?

A témában magyarországi könyvtárakat is megkerestünk. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára és tagkönyvtári hálózata a fenntartó Fővárosi Önkormányzat támogatásával az elmúlt fűtési szezonban is folyamatos szolgáltatással várta az olvasókat, a használókat, a látogatókat – tájékoztatta az intézmény titkársága az Indexet.

Olyanok is bejöttek, akiknek gondot okozott az otthoni fűtés, világítás. Melegedő, befogadóhely is volt egyben a bibliotéka. Nagyon sokan később ennek hatására lettek könyvtári tagok.

Három kisebb könyvtár volt kivétel, mivel olyan művelődési házban működnek, amelyek akkor bezártak.

Az idén is hasonló a helyzet: a könyvtáraink várják az olvasókat, a melegedőket teljes nyitvatartási időben, széles körű szolgáltatásokkal, változatos programokkal. A megfelelő takarékossági intézkedések továbbra is érvényesek, 20 Celsius-fokra fűtünk, és odafigyelünk a világításra.

Reggeltől estig ücsöröghet bárki

Czakóné Gacov Katalin, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója szerint a kezdeményezésben az az egyedülálló, hogy nagy országos kampánnyal hívja fel a figyelmet arra az alapvető közszolgáltatásra, amely Magyarországon is működik. A könyvtárak helyet, közösségi eseményeket, társaságot, szórakozási, tanulási, rekreációs lehetőséget kínálnak.

Magyarországon is megvan minden, ami az Egyesült Királyságban, de valóban nagy szükség lenne hatékonyabb, országos kampányra, amely felhívja a figyelmet erre. Hogy egy könyvtárban nemcsak könyvek és újságok vannak, hanem számtalan egyéb ingyenes szolgáltatás is.

A szolnoki könyvtárban babafoglalkozással, társasjátéknapokkal, tiniknek szóló kvíznappal és sakkpartiklubbal is várják az érdeklődőket. „Amiben mi különbözünk, hogy meleg italt, takarókat, valamint menstruációs és egészségügyi termékeket nem biztosítunk. Ha lenne erre célzott projekt, akkor ebben is partnerek lennénk. Jelenleg azonban sem anyagi, sem humán kapacitás nincsen erre.”

Ami a célközönséget illeti, az igazgató szerint mindenkit szívesen látnak, hiszen ez az ok, amiért az állam és a települési önkormányzatok fenntartják az intézményeket, ez törvényi kötelezettség. „Ennek értelmében az ország minden nyilvános könyvtára minden állampolgár számára biztosítja a lehetőséget, hogy a könyvtári terekben töltse a napjait. 

Akár reggeltől estig ücsöröghet bárki, teljesen ingyenesen.

Nem csupán az olvasni vágyók

Kovács Béla Lóránt, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója nagyszerű ötletnek tartja a kezdeményezést, bár személy szerint főleg marketingértéket lát benne. „A könyvtárak hazánkban eddig is betöltöttek hasonló szociális funkciót, hiszen a nyári melegben klimatizált helyiségeikkel, a téli hidegben fűtött tereikkel mindenki számára nyitva állnak.

És nem csupán az olvasni vágyók, hanem közösségi térként mindenki számára. Hőségriadó esetén például rendszeresen rendelik el az önkormányzatok klimatizált épületeink megnyitását minden veszélyeztetett számára.

A debreceni könyvtár igazgatója hozzátette: „Ahogy a brit könyvtárak többsége »szórakoztató és kulturális programoknak is otthont ad, lehet például társasozni, jógázni, és még kézművesklubok is vannak«, úgy mindez elmondható a debreceni könyvtárakról is.”

Mit szólna, ha egy hajléktalan ülne Ön mellett a könyvtárban?

  • 832
    Nem zavarna.
  • 812
    Zavarna.
  • 603
    Nem járok könyvtárba.

Rovatok