Index Vakbarát Hírportál

Deák Bill Gyula: Mindenki azt kérdezi, mi van, ha nem ide születek

2023. november 10., péntek 16:50

Hetvenöt éves a magyar blues királya, életműkoncerttel ünneplik meg az évfordulót a Papp László Budapest Sportarénában. 2023. november 18-án várhatóan olyan jól ismert slágereit hallhatja majd a közönség, mint A felszarvazottak balladája, a Ne szeress engem vagy a Rossz vér. A koncert sztárvendége Molnár Ferenc Caramel.

Az élet nem mindig kegyes, de a kevésből is ki lehet hozni a rengeteget, amire talán az egyik legékesebb példa Deák Bill Gyula. Életének fontos része volt a futball,  11 éves korában azonban elvesztette a bal lábát, orvosi műhiba miatt kellett amputálni. Később az éneklésben találta meg a hivatását, miután kiderült, hogy nagy tehetsége van hozzá.

Első zenei projektjeit követően a Hobo Blues Bandhez csatlakozott, amellyel országos sikereket értek el. Ekkor vált széles körben ismertté a neve, amelyhez későbbi munkássága, szereplése az István, a királyban és a szólókarrierje is hozzátett. Még a Hobo Blues Banddel és Póka Egonnal közösen vetették el a blueszene magvait Magyarországon, nem véletlen, hogy a mai napig a „blueskirály” néven emlegetik őt.

Számtalan izgalmas zenésszel muzsikált, nemcsak itthon, de nemzetközi szinten is. Gazdag életútjának legfontosabb állomásait idén nagyszabású életműkoncerten eleveníti fel, a Papp László Sportarénában a magyar beat hajnalától napjainkig tartó munkásságát mutatja be.

A legfeketébb hangú fehér énekes

A koncert apropóján a zenészt telefonon értük utol. Rengeteg történetet hallottunk már róla, számtalanszor előkerült a kérdés: vajon külföldön mekkora karriert futhatott volna be erőteljes orgánumával?

Mindenki azt mondja, mi van, ha nem ide születek, hanem Amerikába, Angliába, vagy akár csak Németországba – de nekem jó ez itt. Nem tudom, mi történt volna. Játszottam nagyon sok külföldivel, John Scofielddel, aki nagyon híres jazzgitáros, vagy most Pakson Eric Galesszel, aki épp nagyon felkapott Amerikában. Dicsértek, mondták, hogy elérhettem volna ott is sikereket

– emlékezett vissza Deák Bill Gyula.

A magyar blues királyáról még a legendás zenész, Chuck Berry is azt mondta annak idején, hogy „a legfeketébb hangú fehér énekes”, akit valaha hallott. Az elismerés ellenére nem bánja, hogy itthon maradt. A családjával van, a magyar zenei életből próbálja kihozni a lehető legtöbbet.

Az életműkoncert sztárvendége a Máté Péter-díjas énekes, Molnár Ferenc Caramel, aki hálás azért, hogy Deák Bill Gyulával egy színpadon énekelhet.

Az általa képviselt blues különlegessége abban rejlik, hogy ő valóban szerethető legenda, akit nemcsak a szakma, hanem a közönség is szeret és elismer. Nagy életrajzi filmet érdemelne, hiszen roppant inspiráló az élettörténete

– idézi az énekest a szervezők hozzánk eljuttatott közleménye. A 75 éves Deák Bill Gyula nagyszabású koncertje 2023. november 18-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában.

Rovatok