Index Vakbarát Hírportál

Ugródeszka a javából: pár perc alatt megalapozhatja a jövőjét egy fiatal

2023. november 17., péntek 15:01

Már több mint tíz éve nem volt a Budapest Ballet Grand Prix-hez hasonló balettverseny Budapesten. A nemzetközi balettversenyt a Magyar Táncművészeti Egyetem a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának támogatásával 2023. november 21–24. között rendezi meg.

A balettvilág Budapestre figyel majd 2023 novemberében, mert elindul a Budapest Ballet Grand Prix. Nagy Tamás Zoltán, a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) Művészeti Tanácsának elnöke, egyetemi docens, a Budapest Ballet Grand Prix versenyigazgatója az Indexnek azt mondta: a kívánalom eddig is megvolt, de ilyen színvonalú versenyt óriási kihívás megszervezni és megrendezni. Szerinte az MTE-nek modellváltó intézményként erre most jóval több lehetősége van. 

Az egyetem vezetése azt szeretné, hogy intézményük külföldön is a legismertebb és legelismertebb táncművészeti képzőhelyek közé tartozzon, aminek megvalósulásához ez a verseny nagyban hozzá tud járulni. „Nincs jobb intézmény egy ilyen verseny megrendezésére, mint a Magyar Táncművészeti Egyetem, amely évtizedek óta a magyar táncképzés csúcsintézménye. Szóval egyfajta brandépítés is ez.”

Egyismeretlenes egyenlet

Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora elmondta, hogy a verseny megrendezése előtt válaszút előtt álltak, kiknek is hirdessék meg a versenyt: profiknak és amatőröknek vegyesen, vagy kizárólag profi képzésben részt vevő, illetve már együttesekben dolgozó kezdő, fiatal táncművészek számára. Bár az első lehetőség financiális szempontból jóval előnyösebb lett volna, ők mégis a minőséget helyezték előtérbe.

Épp ezért kérdés volt a megfelelő anyagi háttér megteremtése és a potenciális versenyzők elérése. Végül mindkét szegmensben eredményesek voltak. A reméltnél jóval több jól képzett versenyző jelentkezett (23 országból 132 nevezés érkezett, és ebből 90 fő lett kiválasztva a jelenléti versenyre), illetve számos nagynevű szponzor is támogatásra méltónak találta elképzeléseiket.

Nagy Tamás úgy véli, mindezt nem félelemként, hanem egyismeretlenes egyenletként élték meg. Elmagyarázta, hogy egy elsőéves versennyel a szponzoroknál is nehezebb kopogtatni. „Jövőre sokkal könnyebb lesz, mert fel tudjuk mutatni, mennyi és milyen magas színvonalú versenyző érkezett, hányan nézték meg a verseny különböző fordulóit, a gálát és a tévéközvetítést, valamint milyen neves művészek alkották a zsűrit.”

A Budapest Ballet Grand Prix 2023 zsűrije a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, koreográfusaiból és együttesvezetőiből áll.

A zsűri tagjai:

Itt ez szóba sem jöhet

„A Budapest Ballet Grand Prix-vel nemcsak versenyt, megmérettetési lehetőséget kínálunk a jelentkezőknek, hanem edukációs folyamatot is. A versenyzők ugyanis workshopokon vehetnek részt, találkozhatnak és beszélhetnek a zsűritagokkal, illetve a nemzetközi táncéletbe való kitekintést is jelenti számukra ez a pár nap” – fogalmazott az MTE rektora.

Nagy Tamás a verseny lebonyolításáról elmondta: az első két nap nagyon hosszú lesz, ami az edukációs folyamatuk része. A legtöbb versenyen már a bemelegítésnél hazaküldik a versenyzőket, ha nem látnak bennük potenciált.

Itt ez szóba sem jöhet. Aki idejön, az két vagy három repertoárszámot biztosan táncolhat, és csak aztán dönt a zsűri, kik juthatnak a döntőbe. Mi képzőintézményként ebbe az irányba szeretnénk vinni a balettversenyt, és versenyünk esetében a zsűri árnyaltabban fogja nézni a produkciókat, majd háromféle kritérium szerint – művészi előadásmód, technikai tudás és muzikalitás – pontozhat

– jegyezte meg a versenyigazgató. „Ha például valakinek a technikai tudása még hiányos, azt művészi alakításával és zeneiségével kompenzálhatja.”

Valódi ugródeszka lehet

A Budapest Ballet Grand Prix-t a világ minden tájáról érkező, a 14–24 éves korosztályba tartozó, kiemelkedően tehetséges, a táncművészetet életpályának tekintő ifjú táncosok számára hirdették meg különböző korcsoportokban. A professzionális iskolák, illetve együttesek versenyzői három korcsoportban mutathatják meg tudásukat klasszikus balett és moderntánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt.

Ez utóbbi kategóriát azoknak a fiatal, de már együttesekben táncoló művészeknek szántuk karrierjük elősegítésére, akik saját társulatuknál még nem jutottak szóló feladatokhoz, de potenciális jelöltek erre. Itt bemutathatják tudásukat, és akár a saját társulat vezetőiknek is megmutathatják, hogy alkalmasak a feladatra. Ezáltal a verseny valódi ugródeszka lehet a számukra

– fogalmazott Nagy Tamás Zoltán, aki a Budapest Ballet Grand Prix-ről szólva még hozzátette: művészeti verseny lévén itt sem elsősorban az eredmény fontos – a részvétel és a felkészülés az, ami igazán számít.

A BBGP megrendezése a megmérettetésen túl ösztöndíj-, illetve pályakezdési lehetőséget teremt a legkiemelkedőbbeknek. mindemellett a magyar kultúra, a magyar táncművészet és -oktatás értékeit, eredményeit is közvetíti a nagyvilág felé.

Rovatok