Index Vakbarát Hírportál

„Titokzatos-erotikus” kapcsolat köti össze a nézőt a színésszel

2023. november 18., szombat 21:34

Több mint húsz év telt el, amióta 2000-ben Bácskai Juli előállt a Pszichoszínház formabontó ötletével. Most, elérkezve a négyszázadik előadáshoz, különleges bemutatót terveznek, aminek a K11 Művészeti és Kulturális Központ ad otthont 2023. december 1-jén.

Lehet prédikálni a katedráról vagy ontani a könyveket, szakcikkeket, de az egyik leghatékonyabb módja a pszichológia megértésének, ha az ember testközelből mutatja be azt. Erre a gondolatra épül egy formabontó színházi műfaj, aminek magyar képviselőjét úgy nevezik: Pszichoszínház.

Az ötlet a párkapcsolati szakértő, pszichoterapeuta, Bácskai Juli elméjéből pattant ki még 2000-ben, azóta pedig a formabontó színház több száz előadást ért meg. Most érkeznek el a négyszázadikhoz, aminek december 1-jén különleges bemutatót tartanak a K11 Művészeti és Kulturális Központban.

Rájöttem, hogy a pszichológiát nem csak úgy lehet bemutatni, hogy a katedráról prédikálok, vagy sorban írom a könyveket, cikkeket. A színpadon életközelben mutathatunk be különböző ismert vagy kevésbé ismert lélektani helyzeteket, kiváló színészek közreműködésével, akik az én instrukcióimmal felvértezve, de abszolút improvizatív módon formálják meg ezeket a történeteket

– fogalmaz a hozzánk eljuttatott közleményben a pszichológus.

A félretett gondolatok lassan beérnek

A Pszichoszínház esetében minden előadás más, és a színpadon zajló történeteket a műsorvezető-pszichológus elemzi a közönségnek, ami szerves részét képezi a daraboknak. A történeteket Bácskai Juli saját szakmai múltjából és tapasztalataiból alkotja meg. Ahogy ő fogalmaz:

Mint gyakorló pszichológus naponta találkozom érdekes emberekkel. Beszélnek a hétköznapi problémáikról, a házassági konfliktusaikról, a gyereknevelésről, féltékenységről, vágyaikról, őrültségeikről. Én magam is átélek sok kalandot, például az idő múlását vagy a generációk közötti szakadékokat. Sokat elmélkedem, gondolkodom, és a félretett gondolatok lassan témává érnek.

Párkapcsolati problémáktól a kamaszkor kihívásain keresztül egészen a színész és a néző közti „titokzatos-erotikus” kapcsolatig mindenféle téma megelevenedik a színen, amiken a pszichológus végigvezeti a közönséget, egyfajta tanulságot adva a vendégeknek.

A Pszichoszínház előadóművészei improvizatív módon, spontán alakítják a témákat.

Az elmúlt húsz évben több mint 150 színész működött közre a színház darabjaiban, akik közt olyan nevek is szerepelnek, mint Molnár Piroska, Ónodi Eszter, Bálint András vagy Csuja Imre. A négyszázadik bemutatónál sem adják alább az alkotók. A közönség december 1-jén a K11 Művészeti és Kulturális Központban tekintheti meg a jubileumi előadást. 

Rovatok