Index Vakbarát Hírportál

Átadták a Pro Cultura Urbis díjakat

2023. november 18., szombat 20:09

Szombaton átadták a Pro Cultura Urbis díjakat Budapesten, a 12 év után újranyitó Merlin Színházban. Idén Rozgonyi-Kulcsár Viktória kulturális menedzser, Palotai Zsolt underground DJ, kultúraszervező, valamint Papp Gábor Zsigmond filmrendező, producer vehette át a kitüntetést a fővárosi kultúra értékeinek gazdagításáért Karácsony Gergely főpolgármestertől – közölték az esemény szervezői az MTI-vel.

Budapest egyesítésének 150. évfordulójára a fővárosi önkormányzat tavaly újraélesztette a 2011-ben megszüntetett Pro Cultura Urbis Közalapítványt, amely a fővárosi kulturális értékek védelme és új értékek létrejöttének elősegítése érdekében jött létre 1999-ben.

A közalapítvány élén öttagú kuratórium áll, amelynek elnöke Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, tagja Csejdy András kiadó, a Margó Irodalmi és Könyvfesztivál alapítója, Libor Anita újságíró, Schiffer János volt országgyűlési képviselő, volt főpolgármester-helyettes és Tóth Árpád, a budapesti Neon Galéria alapítója.

A Pro Cultura Urbis díjakat a közalapítvány kuratóriuma ítéli oda, 

a kitüntetést a fővárosi kultúra értékeinek megismertetésében és terjesztésében, valamint a főváros művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar állampolgárok részére adományozzák.

Az idei évben Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Palotai Zsolt, valamint Papp Gábor Zsigmond vehette át a kitüntetést.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória kulturális menedzser, a Jurányi Ház és a FÜGE Produkció vezetője 2023-ban a Forbes által összeállított, a kulturális élet legbefolyásosabb magyar nőinek tízes listáján szerepelt. Az elismerést a független színházi társulatok és alkotóművészeti közösségek otthonául szolgáló Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház létrehozásáért és nemzetközi szinten is példaértékű, sikeres működtetéséért érdemelte ki.

Palotai Zsolt neve összefonódott az underground zenei élet meghonosításával, a Tilos az Á és a Tilos Rádió elindításában is közreműködő DJ Palotai harminc éve meghatározó szereplője a Tilos Rádió műsorainak. A kitüntetést Budapest zenei életében végzett több évtizedes munkássága, a magyar underground kultúrára gyakorolt megkerülhetetlen hatásának elismeréseként kapja.

Papp Gábor Zsigmond filmrendező, producer, műfordító dokumentumfilmjein keresztül megismerhető a rendszerváltás előtti és utáni főváros. Retró sorozata korosztálya életének meghatározó mozzanatait, emlékeit, múltbéli eseményeit mutatja be a rendszerváltás előtti Magyarországról, a filmekkel egy fél évszázad teljes látképét tárja a néző elé. A díjat Budapest múltját feltáró, a nézők figyelmét a város velünk élő kulturális és társadalmi örökségére irányító, műfajteremtő dokumentumfilmes életműve elismeréseként kapja.

A 2000-ben alapított elismeréssel 2 millió forintos pénzdíj, egy díszoklevél és egy bronz kisplasztika jár a kitüntetetteknek: a város stilizált kulcsát szimbolizáló női alak Ligeti Erika szobrászművész alkotása.

Rovatok