Index Vakbarát Hírportál

Rangos díjakat nyertek magyar filmek

2023. november 20., hétfő 19:04

A Hat hét, a Háromezer számozott darab és a Kojot négy lelke című filmeket Marokkóban, Szlovéniában és Portugáliában is díjazták a napokban.

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje a marokkói Szale városában megrendezett szemle, míg Császi Ádám Háromezer számozott darab című alkotása a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál fődíját nyerte el a hétvégén. Gauder Áron Kojot négy lelke című animációja a portugáliai Espinhóban, a Cinanimán lett a legjobb, és a bolognai Future Filmfesztiválon is díjazták – írja az MTI a Nemzeti Filmintézet közleménye alapján.

A fődíjjal jutalmazott Hat hét formai és technikai magabiztosságát, művészi kivitelezését és mély emberségét is méltatták.

Eleven elbeszélőmódjával és eredeti forgatókönyvével a nézőket előítéleteik újragondolására készteti

– idézi a tájékoztató a zsűri szavait.

A Háromezer számozott darab című feketekomédia a zsűri méltatása szerint különleges szereplőgárdával készült alkotás, amely olyan kérdéseket feszeget, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni, vagy szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete.

Portugália nagyszabású animációs fesztiválján, az Espinhóban immár 23. alkalommal megrendezett Cinanimán a Kojot négy lelke című animációs film nyerte el a fődíjat, míg Bolognából a Future Filmfesztivál Green Future díját vihette haza a hétvégén. A film az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet.

A Cinanima fesztiválon a legfiatalabb magyar filmesek munkáit is méltatták: Hegyi Olivér A szív kertje címmel készült munkája a legjobb animációs rövidfilm díját nyerte el, Tóth Lili Pipás című filmjét pedig elismerő oklevéllel jutalmazták.

Rovatok