Index Vakbarát Hírportál

Konferencia kezdődött a múzeumok jövőjéről a Magyar Nemzeti Múzeumban

2023. november 21., kedd 13:29

A múzeumi szakma hazai és nemzetközi képviselőinek részvételével kétnapos konferencia kezdődött kedden a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (MNM OMMIK) rendezésében MuseumDigit címmel a múzeumok jövőjéről a Magyar Nemzeti Múzeumban – írta az MTI.

A technológiai fejlődés miatt a múzeumoknak ma már másként kell megszólítani a látogatókat, mint korábban – mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette, a múzeumi szakma az innovációban mindig is élen járt a kultúrán belül. Példaként említette a múzeumi digitalizációt és a kiállítások innovatív bemutatását.

Kiemelte, hogy a mesterséges intelligenciának egyre nagyobb szerepe van abban, hogy „mit tudunk saját magunkról”, ezért fontosnak nevezte, hogy 

a konferencián külön szekció foglalkozik a mesterséges intelligencia hatásával és lehetséges felhasználási módjával a múzeumi szakmában.

Az eseményt Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) megbízott főigazgatója nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum nagy múlttal rendelkező szakmai konferenciáját, a MuseumDigitet idén 10. alkalommal rendezi meg az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ, a múzeum egyik főosztálya.

Felidézte, hogy a MuseumDigit konferenciát 2013-ban indították útjára, és a rendezvény az elmúlt évek során szakmai brandé vált a kulturális életben. Tájékoztatása szerint 2023-ban összesen hét szekcióban mutatják be a múzeumi szakembereket leginkább érintő témákat. Előadások hangzanak el a 21. század múzeuma, a múzeum és közösség, a múzeum és közönség kapcsolata, a digitális újítások, az online kommunikáció és a digitális kulturális javak megőrzése témájában, emellett két szekcióban is foglalkoznak a mesterséges intelligencia hatásával és lehetséges felhasználási módjaival.

Az esemény honlapján olvasható tájékoztató szerint a jubileumi eseményen a jövő múzeumát érintő kérdések széles skáláját dolgozzák fel, a konferencia előadói Európa minden tájáról, olyan nívós intézményekből érkeznek Budapestre, mint az amszterdami Rijksmuseum, az osztrák Universalmuseum Joanneum, a Norvég Nemzeti Múzeum, a Tampere Art Museum és a Holland Hang és Látás Intézet (Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid).

Rovatok