Index Vakbarát Hírportál

Legendás filmrendező kapja az idei Moholy-Nagy-díjat

2023. november 22., szerda 10:16

Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének professor emeritusa, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik Gazdag Gyula filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni – olvasható az egyetem Indexhez eljuttatott közleményében.

A sípoló macskakő, A válogatás vagy a Bástyasétány hetvennégy legendás rendezőjének filmjein keresztül nemcsak bepillanthatunk a szocialista Magyarország gyakorta groteszk hétköznapjaiba, de megfigyelőivé is válhatunk azoknak. A magyar direct cinema meghatározó alakjának filmjei nélkül vélhetően sokkal nehezebb lenne megérteni a Kádár-rendszer gondolkodásmódját: „a megtörtént, mégis rendkívül abszurd történetek, melyek a kamera előtt játszódnak le, a mai napig magával ragadják a nézőt”.

Gazdag Gyula életművét idén novembertől a Moholy-Nagy-Díj is gyarapítja, melyet iskolateremtő pedagógiai tevékenységeiért vehet át a MOME rektorától.

A 2006 óta minden évben átadott Moholy-Nagy-díjjal olyan személyiségek munkáját, életművét kívánja méltatni az egyetem, akiknek kiemelkedő alkotói, kutatói, művészeti tevékenysége az egyetemmel és névadójával azonos értékeken alapul.

Moholy-Nagy számára különösen fontos volt a film, a fotográfia mint műfaj, hasonlóan nagy jelentőséggel bír a MOME-n is a filmes, animációs képzés, melyeket az egyetem 2024-től Filmipari Tudásközpont formájában visz tovább, így különös jelentőséggel bír, hogy Gazdag személyében egy filmes legenda lép a Moholy-Nagy-díjasok közé.

Rovatok