Index Vakbarát Hírportál

Krasznahorkai László már nem akar írni, mégis új regénnyel jelentkezik

2023. november 23., csütörtök 19:56

A világhírű író a közelmúltban inkább arra utaló megjegyzéseket tett, hogy nem akar írni és nem is várható tőle új regény. Ehhez képest már január harmadikán kézbe vehetjük a Zsömle odavan című új regényét.

„Azon dolgozom, hogy ne dolgozzak, hogy nehogy írjak még valamit, de mindig kell valamit, mert valami megjelenik mögöttem és hallom az agyamban, ezek a számomra élő dolgok. Elég, ha csak látok az utcán egy embert, egy arcot, egy gesztust” – mondta Krasznahorkai László a közelmúltban egy szlovén irodalmi fesztiválon. A Kossuth-díjas írónak nem sikerült nem írnia, hiszen kiadója bejelentése szerint január harmadikán jelenik meg Zsömle odavan című új műve. 

Megannyi menekülő Krasznahorkai-hős után a szerző új regényének főszereplőjét, a 91 éves Kada Józsi bácsit, aki hiába tett meg sok mindent azért, hogy eltűnjön a világ szeme elől, egy meg nem nevezett magyarországi faluban mégis megtalálják követői. Kadának vérében van az inkognitó, családja már több évszázada tartja titokban eredetét, és egyelőre ő se szeretné nagy dobra verni, hogy a nyugdíjas villanyszerelő IV. Béla és Dzsingisz kán leszármazottjaként Árpád-házi I. József néven tarthatna igényt a magyar trónra

– írja a Magvető Krasznahorkai új regényéről, hozzátéve, hogy Krasznahorkai új hőse nem akar belekeveredni a politikába, és úgy döntött, hogy nem tesz többé a tűzre, ellenben tiszta vizet önt a pohárba, de ehhez tanítványainak is lesz egy-két szava. Az író új regénye ismét Magyarországon játszódik. 

Rovatok