Index Vakbarát Hírportál

Ezer tekercs rögtönzés maradt a Mrs. Doubtfire után

2023. november 23., csütörtök 12:56

Robin Williams munkamódszerének eredményét utólag dolgozhatja fel egy dokumentarista rendező.

A magyar mozikban Mrs. Doubfire – Apa csak egy van címmel játszott film bemutatójának 30. évfordulóján a rendező Chris Columbus felelevenítette, hogy a főszereplő Robin Williams olyan sokat improvizált a forgatáson, hogy máig mintegy 600 kilométernyi filmet őriznek róla – írja a Variety.

A 2014-ben elhunyt Williams megbeszélte a rendezővel, hogy alkotói módszere lényege az improvizáció, így a filmben elhangzó párbeszédei rögtönzések voltak, amiket nagy munkával igyekeztek közös nevezőre hozni a forgatókönyvvel.

Odáig jutottam, hogy négy kamerával forgattuk a filmet, hogy lépést tartsunk vele. Egyikünk sem tudta, mit mond vagy mit csinál majd. Külön kamera rögzítette a többi színész reakcióit. Hogy megnéztünk-e minden felvételt? Nem gondolnám

– emlékezett Columbus a Business Insidernek adott interjúban.

Durván 972 tekercsnyi anyag van a Doubtfire-ből valahol egy raktárban, és felfogadnánk egy rendezőt, hogy menjen, és nézze meg mindet

– mondta.

A vígjáték cselekménye akörül forog, hogy egy szeleburdi szinkronszínész válása után úgy próbál gyerekei közelében maradni, hogy magát idős nőnek maszkírozva házvezetőként dolgozik egykori feleségének. 

A film Williams színészi alakítása és a maszkmesteri munka miatt Golden Globe- és Oscar-díjakat is nyert, a kilencvenes évek vígjátékainak rangsorain azonban Jim Carrey, Eddie Murphy, Mike Myers, Rowan Atkinson, Bill Murray és a Reszkessetek, betörők! uralta erős mezőnyben a Mrs. Doubfire általában közepes helyeken szerepel, ha elegendően nagy a merítés.

A film tervezett folytatása végül nem készült el, 2019-ben azonban musicalként színpadra vitték, és a Broadwayen játsszák.

Rovatok