Index Vakbarát Hírportál

Itthon taroltak a magyarok a nemzetközi versenyen

2023. november 25., szombat 12:30

Csütörtökön volt a Budapest Ballet Grand Prix (BBGP) nemzetközi balettverseny fináléja a Nemzeti Táncszínházban. A döntőbe hét ország 30 versenyzője jutott be, az indulókat a zsűritagok nem név, hanem rajtszám alapján szólították. Több magyar táncos is győzelmet aratott. A nyertesek pénteken a Müpa közönsége előtt is bemutatkozhattak.

Véget ért az első Budapest Ballet Grand Prix (BBGP) nemzetközi balettverseny, ehhez hasonló esemény már több mint tíz éve nem történt a magyar fővárosban. 2023. november 21. és 23. között a professzionális képzésben részt vevő vagy már együttesben dolgozó kezdő táncművészek mérkőztek meg egymással.

A döntőt, amit csütörtökön rendeztek a Nemzeti Táncszínházban telt ház előtt, Nagy Tamás Zoltán, a BBGP igazgatója nyitotta meg, és arra bátorította a közönséget, hogy adjanak hangot tetszésüknek, hiszen a bírák döntését a taps és az ováció is befolyásolhatja.

A versenyre a reméltnél jóval több jól képzett táncos jelentkezett: 23 országból 132 nevezés érkezett, ebből 90 lett kiválasztva a jelenléti megmérettetésre.

A fináléba kevesebb mint ennek egyharmada, 30 induló jutott, összesen hét országból.

A verseny érdekessége, hogy szokatlan módon az indulókat nem név, hanem rajtszám alapján szólították, így a zsűri nem tudhatta, milyen nemzetiségűek, hol dolgoznak, melyik ország oktatási intézményének tanulói.

Több kategóriában bizonyíthattak

A versenyzők három korcsoportban mutathatták meg tudásukat klasszikus balett és modern tánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt. A zsűritagok háromféle kritérium szerint pontoztak:

Elsőként a junior kategória indulói léptek színpadra egy-egy rövidebb koreográfiával. A közönség összesen 15 produkciót láthatott tőlük. Ezt követően a pas de deux kategóriában három páros bizonyíthatta tudását, mindannyian magas színvonalú teljesítményt nyújtottak, előadásukat hatalmas taps kísérte. 

A szünet után a szenior kategória döntősei következtek: paraguayi, portugál, japán, koreai és magyar versenyzők léptek színpadra. A klasszikus balett után pedig modern tánccal is bizonyíthattak a versenyzők egyéni, valamint pas de deux kategóriában.

A döntő után összeszámlálták a zsűri pontjait, és kihirdették a győzteseket, valamint a különdíjasokat.

Szenior kategóriában Porkoláb Cecília, a Magyar Nemzeti Balettintézet, a Magyar Állami Operaház balettiskolájának végzős növendéke aratott győzelmet, a harmadik helyezést a Magyar Táncművészeti Egyetem tanulója, Ezgi Toydemir zsebelhette be. Junior kategóriában Németh Lili lett a harmadik, aki szintén a Magyar Táncművészeti Egyetem tanulója.

A zsűri döntése értelmében a Budapest Ballet Grand Prix győztesei:

Junior kategória

1. Núria Fernandes – Conservatório Internacional de Ballet e Dança Annarella Sanchez

2. Eloy Gil Vicente – Conservatorio Profesional de Danza Fortea

3. Németh Lili – Magyar Táncművészeti Egyetem

Szenior kategória

1. Porkoláb Cecília – Magyar Nemzeti Balettintézet

2. Eunseo Kim – Kyunghee University

3. Ezgi Toydemir– Magyar Táncművészeti Egyetem

Pas de deux kategória

1. Rio Nakata és Wisse Scheele – Bolshoi Ballet Academy

2. Saito Hiraku és Yu-Rou Chiang – Magyar Táncművészeti Egyetem

3. Kökény-Hámori Kamill és Dobra Janka – Magyar Táncművészeti Egyetem

Különdíjat kapott Nagy Gvendolin, Valeria González Maidana, Balog Márton, Dobra Janka, Kökény-Hámori Kamill, Benedetta Maria Carrara és Nakos Míra Evanthia. A legjobbak a díjátadó gálán – 2023. november 24-én – a Müpa közönsége előtt is bemutatkozhattak. Az eseményen a szervezőbizottság köszönetet mondott Novák Katalin köztársasági elnök asszonynak – aki elvállalta a BBGP fővédnökségét –, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak a támogatásért, valamint Karácsony Gergely főpolgármesternek a főváros együttműködéséért. 

A program nyitányaként a világhírű Győri Balett is színpadra lépett a Müpában. Elhangzott azt is, hogy a szervezőbizottság feltett szándéka, hogy Európa meghatározó táncművészképző egyetemének szervezésében egy nagy versenyt építsenek. Az esemény sikeresen lezajlott, a II. Budapest Ballet Grand Prix versenyt pedig egy év múlva, 2024. november 18. és 22. között tartják. 

A zsűri elnöke Suejin Kang, a Stuttgarti Balett egykori szólótáncosa és a Koreai Nemzeti Balett művészeti vezetője volt. A zsűri tagja volt továbbá Thomas Edur, az Angol Nemzeti Balett egykori szólótáncosa; Daria Klimentova, az Angol Nemzeti Balett egykori szólótáncosa, a Royal Ballet Upper School tanára;  David Makhateli, a londoni Royal Ballet egykori szólótáncosa, a D&D Art Productions és a Grand Audition alapító igazgatója; Solymosi Tamás, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója, balettművész, koreográfus; Anna Tsygankova, a Holland Nemzeti Balett prímabalerinája; valamint Jan Broeckx, a Müncheni Zeneművészeti és Színházi Egyetem Balettakadémiájának művészeti igazgatója.

Több célja van a versenynek

A verseny a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának támogatásával jött létre a hazai balett- és táncművészet népszerűsítése céljából. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy az esemény a jövőben is igazi találkozási pont legyen Európa és a világ táncművészetében.

A verseny másik célja a kiemelkedő tehetségű táncosok felfedezése, támogatása és karrierépítésének segítése versenydíjakkal, ösztöndíjakkal, valamint nemzetközi szerződésajánlatokkal.

Nagy Tamás versenyigazgató ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy nem csupán egy sima versenyről van szó, hanem edukációs folyamatról. Más versenyekkel ellentétben itt nem küldték haza a versenyzőket már a bemelegítésnél, vagy ha nem láttak bennünk potenciált, hiszen aki eljött, az két vagy három repertoárszámot biztosan táncolhatott. A cél az volt, hogy mindenki fejlődjön és tanuljon végeredménytől függetlenül. 

Emellett a fiataloknak lehetőségük volt arra is, hogy beszélgessenek a zsűritagokkal, és workshopokon vegyenek részt, tehát ez a pár nap a nemzetközi táncéletbe való kitekintést is jelentette számukra.

(Borítókép: Andrea P. Merlo / Budapest Ballett Grand Prix )

Rovatok