Index Vakbarát Hírportál

Olyan fotókiállítás nyílt Budapesten, amitől garantáltan megéhezünk

2023. november 30., csütörtök 16:12

Borbás Marcsi ünnepi fogásait és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeit mutatja be a Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival című szabadtéri fotókiállítás, amely csütörtökön nyílt meg a Budavári Palotanegyedben, a Csikós-udvarban.

A Várkapitányság hagyományos adventi programjainak az idei évben egy új helyszín, a Csikós-udvar ad otthont, amely mára az egyik legkedveltebb szabadtéri helyszínné vált.

Itt állítják fel a Budavári Palotanegyed karácsonyfáját, itt helyezik el a Betlehemet, valamint a most megnyílt szabadtéri kiállításnak is ezt a helyszínt választották – mondta Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese a kiállításmegnyitón 

Mesél az asztal című tárlat anyaga Borbás Marcsinak köszönhető, aki felkutatta és el is készítette azokat a hagyományos ünnepi ételeket, amelyek egykor az adventtől vízkeresztig tartó időszakban déd- és nagyszüleink asztalára kerültek.

A kiállítás különlegessége, hogy nemcsak a Kárpát-medencei magyarság ünnepi ételeit ismerhetjük meg, de betekintést kapunk az egyes ételekhez kapcsolódó tradíciókba, hiedelmekbe és rituális szokásokba is, azokba az érdekes történetekbe, amelyekről egy-egy terített asztal mesél mindannyiunknak

– mondta Sikota Krisztina a január végéig látható tárlatról, amelynek fotóanyagát Krisztics Barbara készítette. A kiállítás fotóin látható ételekből néhányat meg is lehet kóstolni a Főőrség konyhájának jóvoltából.

Népi gasztronómiai hagyományok

Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője köszöntőjében úgy fogalmazott: semmi nem fejezi úgy ki egy nép lelki életét, mint az, hogy hogyan ünnepel. Elmondta, hogy a kiállítás elsősorban az ételekről, bizonyos szempontból pedig a formákról, a régi konyhai eszközökről mesél.

A szervezők közleménye szerint a Mesél az asztal című kiállítás a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül. Bemutatja azt is, hogy a téli ünnepkörhöz milyen rituálék tartoztak az András-napi házasságjóslástól a mákhoz köthető szerelmi jóslásokig.

A fotókon visszaköszönnek az olyan hagyományos karácsonyi fogások, mint a kocsonya, a töltött káposzta, a halászlé, a mézes puszedli, a rántott ponty, a rétes, a zserbó, valamint az eredetileg Szilézia vidékéről származó bejgli, de olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, mint a bujtarépa leves, a molnárkalács vagy a mákos ferentő.

Az MTI beszámolója szerint a karácsonyi tárlat kísérő programjaként december 9-én és 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart, kóstolóval egybekötve.

Rovatok