Index Vakbarát Hírportál

Dagad a botrány, fejek hullottak a Katona József Színházban

2023. november 30., csütörtök 10:36 | aznap frissítve

A Katona József Színház közleményt adott ki a nagy port kavaró ügyben, amely szerint a Demokratikus Koalíció (DK) tagjai kedvezményt kaphatnak a Máté Gábor által vezetett budapesti teátrum novemberi előadásaira. A budapesti színház két munkatársát figyelmeztetésben részesítette, egy vezető beosztású dolgozója pedig elhagyja a színházat.

A Katona József Színház közösségi oldalán reagált arra a hírre, miszerint jelentős, akár 30 százalékos kedvezményt kaphatnak a Demokratikus Koalíció tagjai a fővárosi fenntartású Katona József Színházban a novemberi előadások jegyáraiból.

A Katona József Színház közleménye:

A Katona József Színház állandó kedvezményeket nyújt nyugdíjasok, diákok, pedagógusok, nagycsaládosok számára, emellett – mint minden színház – értékesítési eszközei közé tartozik, hogy kultúra iránt érdeklődő szervezetek, csoportok számára időszakos kedvezményeket biztosít. Kapcsolataink között számos vállalat, állami szerv, önkormányzat, iskola és egyesület található. Minden esetben örömünkre szolgál, ha valaki úgy dönt, hogy kultúrára szán időt, figyelmet, pénzt. A kedvezmények a közönségszervezésen és kapcsolattartókon keresztül jutnak el a különböző jegyvásárlói csoportokhoz, melyeket kuponkódokkal lehet igénybe venni. A jegyvásárlási lehetőséghez kapcsolt kísérőlevelet nem a színház, hanem az adott szervezet munkatársa fogalmazza meg és küldi szét. A történteket magunk is elhibázottnak gondoljuk, ezért az események hatására a színházban átfogó vizsgálat indult, és ennek eredményeképpen a szükséges munkáltatói intézkedéseket megtettük. Két munkatársunkat figyelmeztetésben részesítettünk, egy vezető beosztású dolgozónk pedig elhagyja a színházat.

Az Index telefonon elérte Máté Gábor igazgatót, aki azt mondta: az ügyben nem nyilatkozik.

„Ez egy nagyon súlyos ügy”

Az ügyre korábban Budapest IX. kerületének polgármestere, Baranyi Krisztina is reagált. Ferencváros polgármestere a közösségi oldalán arról írt, jelentős, akár 30 százalékos kedvezményt kaphatnak a Demokratikus Koalíció tagjai a fővárosi fenntartású Katona József Színházban a novemberi előadások jegyáraiból.

Ez egy nagyon súlyos ügy. Annál is inkább, mert a főváros kulturális ügyeinek irányítása 2019 óta a DK kezében van

– tette hozzá.

szerdai közgyűlésen annyi derült ki, hogy fegyelmi vizsgálat folyik a Katona József Színházban az ügy miatt, de azt szeretné, ha a vizsgálatról, annak eredményéről részletes tájékoztatást kaphatna majd a közvélemény.

Rovatok