Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Járai Alfréd, Járai Máté édesapja

2023. december 1., péntek 18:40

Közösségi oldalán búcsúzott el Járai Máté édesapjától, Járai Alfrédtól, aki olyan világszinten is ismert Tarr Béla-filmekben játszott, mint a Sátántangó, a Werckmesiter vagy A londoni férfi.

Járai Máté Jászai Mari-díjas színész Instagram-oldalán jelentette be, hogy édesapja, Járai Alfréd meghalt. 

Édesapám! Ma reggel hívtak a kórházból, hogy meghaltál. Összerezzenek, pedig számítani lehetett rá, most mégis itt maradtam Nélküled

– írta bejegyzésében a színész.

Járai a posztban felelevenítette, mennyire imádta apja a feleségét és húgát, Emmát, és hogy milyen jó humorú ember volt. 

Járai Alfréd utolsó kórházban töltött napjairól írva a fia a Sátántangó híres kocsmai táncjelentét idézte fel:

Pár napja a kórházban, miután Emma megetetett, kezet csókoltál Neki, emlékszel? Míg élek, nem felejtem el: mint aki megköszöni a táncot, de Te megköszönted Neki az életet, hogy köszönöd, de Te nem táncolsz tovább.

Járai Alfréd a nyolcvanas években tűnt fel először egy kisebb filmszerepben, majd a 90-es, 2000-es években tucatnyi művészfilmben játszott kisebb-nagyobb szerepeket – írja az RTL.

Tarr Béla és Krasznahorkai László világhírű filmjében, az 1994-es Sátántangóban az egyik fontos szereplőt, Halicsot, a tanyást alakította. (Járai Máté a filmből vett egyik képkockát osztotta meg követőivel.) Ezen kívül még két Tarr Béla-alkotásban lehetett látni őt: a 2000-ben bemutatott Werckmeister harmóniákban és a 2007-es A londoni férfi című filmben. Kamondi Zoltán 1999-es Az alkimista és a szűz című filmjében, valamint Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című filmjében is szerepelt.

Rovatok