Index Vakbarát Hírportál

Érkezik a magyar mozikba az év egyik nagy durranása

2023. december 4., hétfő 18:33

A New York-i Filmkritikusok Köre (New York Film Critics Circle) Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című filmjét választotta 2023 legjobb animációs filmjének.

Mijazaki-film negyedszer nyerte el az év legjobb animációja elismerést a New York-i Filmkritikusok Körétől, mely az Egyesült Államok legrégebbi filmkritikusi egyesülete.

A négy díjjal a japán rajzfilmkészítő tartja a csúcsot, utána a francia Sylvain Chomet következik két elismeréssel.

A filmkritikusok körének animációs díja előrevetíti az Oscar-jelöléseket, mivel eddig 21 nyertes filmből 19-et jelöltek Oscar-díjra, és közülük 8 elnyerte az aranyszobrot.

A fiú és a szürke gém Amerikában december 8-án kerül a mozikba, a 96. Oscar-gála jelöléseit jövő év elején hozzák nyilvánosságra.

Mijazaki Hajao – a rajongók örömére – tíz évvel ezelőtti visszavonulása után meggondolta magát, és az eredetileg utolsó filmjének szánt  A fiú és a szürke gémben újra a saját gyerekkori élményeiből merít.

Az animáció témája, hogy 1943-ban, a csendes-óceáni háború közepén az anyja után sóvárgó ifjú Mahito bemerészkedik egy világba, ahol az élők és a holtak együtt léteznek. Ezen a helyen megszűnik a halál, az élet pedig újraindul. A Mijazakitól megszokott hagyományos kézirajztechnikával készült animációs film egy mese életről, halálról, alkotásról, és tisztelgés a barátság jelentősége előtt.

A fiú és a szürke gém több premier előtti vetítésen is látható volt, a Corvin moziban három telt házas vetítésen van túl, legutóbb pedig az Anilogue tűzte műsorára, szintén három telt házat produkálva. Legközelebb a Telex Filmklubján lesz látható, melyre már szintén elfogytak a jegyek.

A fiú és a szürke gém 2024. január 4-én érkezik a hazai mozikba az ADS Service forgalmazásában.

Rovatok