Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos összértékű műkincsek érkeznek Gyulára

2023. december 7., csütörtök 18:54

Új időszaki kiállítás nyílik Gyulán az Almásy-kastélyban. A Munkácsy: a sikersztori című tárlat a művész életművét mutatja be első törekvéseitől egészen a világhírnévig. A csütörtökön nyíló kiállítás a nagyközönség számára péntektől látogatható egészen 2025. január 5-ig.

A kiállítás kurátora, Gyarmati Gabriella művészettörténész az MTI-nek arról beszélt, hogy a tárlattal Munkácsyt úgy szerették volna láttatni, ahogy korábban még egy kiállítás sem.

Fiatalkorában Munkácsy öt hétig tanult rajzolni Gyulán Fischer Károlynál. Ekkor ismerkedett meg az Itáliából frissen hazatérő Szamossy Elek festőművésszel, akit felkértek a Wenckheim család ősgalériájának restaurálására. Ezen a ponton fonódott össze Munkácsy Mihály és a gyulai Wenckheim–Almásy-kastély története.

Gyarmati Gabriella elmondta, hogy ezzel az eseménnyel indul a kiállítás. A híres Siralomház című műnek külön termet is szentelnek, ahol a festmény alkotásának körülményeit ismerhetik meg a látogatók.

Milliárdos érték

Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a Munkácsy: a sikersztori című tárlaton másfél milliárd forintos biztosítási értékű, eredeti műalkotásokat láthat a közönség.

Ez minden korábbi vállalásunknál jelentősebb

– idézi a kiállítóhelyeket, köztük a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját az MTI. Hozzátette:

Az installációk elkészítéséhez a 21. századi technológiát használtuk. A 19. századi párizsi Salont, Munkácsy berobbanásának helyszínét, például VR-szemüvegen jelenítjük meg. A Siralomház című festmény több síkban jelenik meg egy installáción; a kivágott alakok helyét a mesterséges intelligencia segítségével alkották meg a szakemberek

A tárlathoz a gyulai Erkel Ferenc Múzeum és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum anyaga mellett a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Kieselbach Galéria és Aukciósház, valamint három magángyűjtő is hozzájárult. Az időszaki kiállítás 2023. december 8. péntektől kezdve több mint egy éven át látogatható 2025. január 5-ig.

Rovatok