Index Vakbarát Hírportál

Megnyitották a Suttogó föld című izraeli–magyar kiállítást

2023. december 8., péntek 13:20

Suttogó föld – A táj alternatívái a magyar és izraeli kortárs képzőművészetben címmel nyílt kiállítás a Néprajzi Múzeumban csütörtökön – adta hírül az MTI.

„A leghatározottabban elítéljük az Izrael elleni terrortámadást, és szolidaritásunkat és őszinte együttérzésünket fejezzük ki Izrael kormányának és az izraeli népnek az őket ért veszteség miatt” – hangsúlyozta Csaba Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára a kiállítás megnyitóján.

Csaba Gábor szerint 

az együttérzés gondolata közvetlenül is kapcsolódik a kiállításhoz,

amelynek festményei, grafikái, fotói és szobrai megerősítik, hogy a különféle vallásokhoz és generációkhoz tartozó eszmék, reflexiók és vélemények a szimbiózis vágyával egységes egésszé állnak össze. Kijelentette, égető szükség van az együttérzésre, szerinte az emberiség nyugalomra és kölcsönös elfogadásra vágyik.

A KIM helyettes államtitkára az összefogás, az egymás melletti kiállás rendkívüli példájának nevezte, hogy 

az izraeli–palesztin konfliktus miatt elhalasztott 6. Jeruzsálemi Biennálé egy-egy kiállítása New Yorkban, Londonban, Rómában, Torinóban, Los Angelesben, Buenos Airesben és Budapesten valósulhat meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára, Sztáray Péter kijelentette, hogy a magyar kormány mélységesen elítéli a terrorcselekményeket, elismeri Izrael jogát az önvédelemhez, követeli az izraeli túszok azonnali szabadon bocsátását, és elítéli az antiszemita megnyilvánulásokat. „A kormány folytatja az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia politikáját, és mindent megtesz azért, hogy Magyarország megmaradjon a béke szigetének a hazai zsidóság számára” – tette hozzá.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete szerint az október eleji terrortámadás miatt Izrael az értékek megvédése érdekében belekényszerült a háborúba.

„Az ember leginkább a nehézség idején ismeri meg az igaz barátot” – mondta, kiemelve, hogy Magyarország a magyar zsidó közösségnek biztonságot, Izraelnek támogatást nyújt a kultúrában és sportban.

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökének köszöntőjét Richly Gábor főtitkár tolmácsolta a megnyitón. Az elnök szavai szerint 

az akadémia partnereivel együtt kötelességének érezte, hogy Budapesten teremtse meg az izraeli–magyar művészek számára a bemutatkozási lehetőséget.

Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója felidézte, hogy kevesebb mint egy hónappal ezelőtt érkezett a megkeresés, nagy szervezést igényelt a kiállítás, amely ilyen rövid idő alatt több intézmény szoros összefogásával jött létre. A tárlatban az izraeli és a magyar művek egymásra reflektálva organikus egységgé állnak össze – mondta.

Ram Ozeri, a Jeruzsálemi Biennálé alapító igazgatója többek között arról beszélt, hogy 

a háború miatt elhalasztott művészeti eseményt várhatóan jövő márciusban tartják meg.

Szerinte a diplomácia és a gazdaság mellett a művészet is fontos kommunikációs csatorna a népek között, és reméli, hogy ez az együttműködés a jövőben is folytatódik.

Budapesten helye van ennek a kiállításnak, a Néprajzi Múzeum kötelességének tekintette befogadni azt

– hangoztatta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A 6. Jeruzsálemi Biennálé eredetileg Táj, táj, táj címmel tervezett tárlata magyar alkotók munkáival kiegészülve egy hónapon át lesz látható. A kiállításon 20 izraeli és 18 magyar művész alkotásai mutatkoznak be.

Rovatok