Index Vakbarát Hírportál

Tarr Béla életműdíjat kapott az Európai Filmakadémiától

2023. december 10., vasárnap 16:23

A legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv díját is a francia Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című alkotása nyerte el az Európai Filmdíjak szombat esti berlini díjátadó gáláján. Az Európai Filmakadémia elnökének és igazgatótanácsának tiszteletbeli díját (Honorary Award) Tarr Béla magyar filmrendező vehette át.

Az Egy zuhanás anatómiája című lélektani krimi idén elnyerte az Arany Pálmát is Cannes-ban. A filmben egy sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekével él a francia Alpok egyik kis falujában.

A férfi váratlanul meghal, nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. A film az eseményeket végig a feleség szemszögéből követi, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. A zsűri szerint az Egy zuhanás anatómiája több bűnügyi történetnél: Justine Triet filmjében a házasság és az emberi kapcsolatok rétegeit tárja fel.

Ők Európa legjobb színészei

Az Egy zuhanás anatómiájában a feleséget alakító német Sandra Hüller nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat – számol be az MTI. A legjobb európai színész díjával idén a dán Mads Mikkelsent tüntették ki A Fattyú (Bastarden) című filmben játszott szerepéért.

Az életműdíjat az Európai Filmakadémia idén Vanessa Redgrave brit színésznőnek ítélte oda. Az Európai Filmdíjakat 36. alkalommal adták át, az Arena Berlinben megrendezett ünnepségen ezer vendég vett részt. 

Magyar várakozások

A Honorary Award életműdíjat Tarr Béla előtt eddig csak hatan vehették át, a Kossuth-díjas filmrendező és forgatókönyvíró munkásságát december elején itthon Prima Primissima díjjal is elismerték. Ez nem az első neves filmművészeti elismerése Berlinben, 2011-ben a nemzetközi filmfesztiválon A torinói ló című filmjét az év második legjobb alkotásának ítélték.

Az idei Európai Filmdíjakra két magyar filmet is jelöltek: az év legjobb animációs filmjének díjáért volt versenyben a Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotása. Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott műve pedig a legjobb rövidfilm díj jelöltjei között szerepelt.

Rovatok