Index Vakbarát Hírportál

Célkeresztben a polgárpukkasztás nagymestere

2023. december 11., hétfő 13:16

DrMáriás legújabb kötete, a Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról százötven bicskanyitogatóan nagyszerű festmény és ugyanannyi kiváló szöveg kíséretében viszi az olvasót felejthetetlen utazásra. Az Inda Press Kiadó által megjelentetett albumról drMáriás és Weiler Péter író, festőművész beszélget december 18-án.

A polgárpukkasztás szerethető szakértője a világ legfejlettebb demokráciájáról szóló tanmeséi színes, szórakoztató és nevettető kulturális-történelmi-politikai-művészeti kiadványban testesülnek meg, az album ráadásul a szemnek is kellemes élmény, vizuálisan is páratlan alkotás.

DrMáriás művészeti albumában saját tanmeséit, azaz keményen kritikus és végtelenül vicces értelmezéseit, prózáit, kommentárjait írja le abszurdba hajló világunkat a legkiválóbb festők stílusában ábrázoló festményeihez.

Ez már nem az első album, amellyel a szerző kirukkolt, ám a mestermű egyedi kiadvány, már csak azért is, mert maga drMáriás írta a képei mellé a kísérőszövegeket. Ezeket a sorokat korábban Fábry Sándor, aztán több közéleti szereplő, művész és politikus fogalmazta meg. DrMáriás ennél az albumnál „novellisztikus, politikai vagy történelmi áthallásokkal, örkényi egypercesekre emlékeztető szösszeneten át a versekig” mindent lejegyzett a képekhez.

Az album olyan, akár egy gigantikus tárlatvezetés.

A százötven festmény közül a kétharmada, vagyis száz mű vadonatúj alkotás, korábban egyetlen kiadványban sem szerepelt, ötven alkotás azonban régebbi, (el)ismert munka. Az alkotások tematikus fejezetekbe rendezve jelennek meg a kötetben:

A december 18-i eseményen Weiler Péter beszélget a szerző-alkotóval egyedi látásmódjáról, inspirációiról, az új album keletkezéséről a Magvető Caféban, ahol a szerző dedikálja is a frissen megjelent albumát. Az album a könyvbemutató helyszínén is megvásárolható, valamint a Libri és Líra könyvesboltokban és a konyvek.index.hu oldalon.

(Borítókép: drMáriás. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok