Index Vakbarát Hírportál

A Barbie és az Oppenheimer is tarolhat az idei Golden Globe-gálán

2023. december 11., hétfő 15:49

Magyar idő szerint hétfő 14 órakor jelentették be a 81. Golden Globe-díj jelöltjeit. Az adást a CBS sugározta, a gála pedig szintén ezen a csatornán (valamint a Paramount +-on) kerül majd műsorra 2024. január 7-én.

Ahogy az várható volt; Greta Gerwig Barbie-ja uralhatja a januári Golden Globe-gálát, ugyanis kilenc jelölést kapott. Győzhet a legjobb musical vagy vígjáték kategóriában, de Margot Robbie és Ryan Gosling alakítását, valamint a film három eredeti dalát is jelölték.

A kasszasiker Barbie nyomában az azonos időben megjelenő Oppenheimer következik, amely nyolc jelölést kapott, köztük a legjobb filmdráma kategóriában. A főszereplő Cillian Murphy, Robert Downey Jr. és Emily Blunt is elhozott egy-egy színészi jelölést.

A főbb kategóriák jelöltjei:

Legjobb dráma:

Legjobb musical vagy vígjáték:

Legjobb animációs film:

Legjobb színész televíziós drámában:

Legjobb színésznő televíziós komédiában:

Legjobb színész televíziós drámában

A jelöltek teljes listáját ide kattintva olvashatja.

Botrányos múlt

A Golden Globe-díjátadó a szezon első gálája, amelynek idén először ad otthont a CBS. Mivel egy 2021-es jelentés szerint a díjakról szavazó Hollywoodi Külföldi Sajtószövetségben nincsenek fekete tagok, a sztárok és a stúdiók bojkottálták a Globe-ot, az NBC pedig emiatt nem volt hajlandó 2022-ben leadni a műsort.

A botrány után színes bőrű újságírókat vettek fel a csapatba, a műsor pedig 2023 januárjában egyéves próbaidőre visszatért az NBC-hez; ám a csatorna idén nem döntött a szerződés megújítás mellett. Ennek következtében a CBS kapott lehetőséget a gála közvetítésére.

(Borítókép: Emma McIntyre / Getty Images Hungary)

Rovatok