Index Vakbarát Hírportál

Két remekmű is 100 millió forint felett kelt el

2023. december 16., szombat 19:03

Gulácsy Lajos Régi instrumentumon játszó hölgy című olajképe 140 millió forintért kelt el, Tihanyi Lajos Tájkép Margit híddal című festményéért pedig 130 millió forintot adtak a Virág Judit Galéria 74. Téli Aukcióján.

Több mint 20 éve vártak erre a pillanatra a műgyűjtők, hiszen ismét megszerezhetővé vált Gulácsy Lajos ikonikus remekműve. 2002-ben hatalmas szenzációt okozott a Régi instrumentumon játszó hölgy című olajkép felbukkanása, hiszen a művészettörténészek úgy tudták, hogy a remekmű a II. világháborúban megsemmisült.

Repkedtek a sokmilliók

Az alkotás 100 millió forintos kikiáltási árról indult 2023. december 16-án a Virág Judit Galéria 74. Téli Aukcióján.

GULÁCSY LAJOS RÉGI INSTRUMENTUMON JÁTSZÓ HÖLGY CÍMŰ OLAJKÉPE 140 millió FORINTÉRT KELT EL A BUDAPESTI KONGRESSZUSI KÖZPONTBAN MEGRENDEZETT ÁRVERÉSEN.

A művészettörténészek szerint ez kép nem portré, hanem a művészet lényegéről – a természet, a zene, a szépség egységéről – tett ihletett vallomás. A művet szimbolikája és a hölgy titokzatos mosolya miatt joggal nevezik a magyar Mona Lisának. 

Tihanyi Lajos remekműve

De nem ez volt az egyetlen szenzáció, hiszen a Tájkép Margit híddal című festmény is a Virág Judit Galéria klasszikusokat felvonultató árverésének sztárja volt 2023. december 16-án a Kongresszusi Központban. A festmény 80 millió forintos kikiáltási árról indult.

Tihanyi Lajos alkotása 130 MILLIÓ FORINTÉRT CSERÉLT TULAJDONOST.

A most előkerült festmény a puszta létezésével is megdöbbentette a szakértőket, a semmiből bukkant fel. A kép közel 100 éven keresztül egy magyar család rejtett kincse volt, miközben a monográfiákban csak utalásszerűen szerepelt.

Sejtettük, hogy lehet egy ilyen kép valahol, de konkrétumot nem tudtunk róla. Hihetetlen érzés volt megpillantani ezt a remekművet

– mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze a felfedezés pillanatairól.

(Borítókép: Tihanyi Lajos - Tájkép Margit híddal. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok