Index Vakbarát Hírportál

A rabok ezt kamálják legjobban a börtönben

2023. december 19., kedd 11:21

Sok favorit van, ám Dan Brown mindent visz. Különösen A Da Vinci-kód. Igaz, van még néhány jelentős író és regény, akire és amire a rabok esküsznek, egymásnak ajánlják. Mutatjuk is, mert megkérdeztük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától. A válaszuk ugyan nem reprezentatív, és abban nem szerepel egyetlen híres, szabadulós regény sem, mint például a Monte Cristo grófja, vagy A remény rabjai, de a listában akad olyan regény is, amire elsőre talán nem is gondolnánk.

Az irodalom szabaddá tehet. Még azokat is, akik a börtön falai között bűnhődnek tetteikért. Nem, nem viccelünk. Gondoljunk csak bele, egy könyv olvasása közben láncok nélkül, szabadon járhatunk a világban. Persze szigorúan képzeletben. Kíváncsiak lettünk arra, hogy a magyar börtönök fogvatartottjai mit olvasnak szívesen, van-e toplista.

Az ötletet az adta, hogy az Egyesült Államok börtöneiben lévő fogvatartottak 2024 első felében arról szavazhatnak, hogy melyik szerző és könyve kapja meg az Inside Literary Prize elismerést. Ez egy új könyvdíj, nem akármilyen kezdeményezés.

Magyarországi kedvencek

Így mi is vettünk egy nagy levegőt, és megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát. Kérdéseink megválaszolásában a Kommunikációs Főosztály volt segítségünkre. 

összegyűjtötte, hogy a Szombathelyi és a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, illetve a Szegedi Fegyház és Börtön elítéltjei 2023-BAN melyik öt könyvet kölcsönözték ki legtöbbször.

Jelezték, hogy a felmérés nem reprezentatív, vagyis a három lista nem az országos adatokat tükrözi, de már ebből is kiderül, hogy a fogvatartottakat milyen szerzők és témák érdeklik legjobban.

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjeit idén az alábbi öt irodalmi mű érdekelte a legjobban.

A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjei az alábbi öt könyvet forgatták leggyakrabban:

A Szegedi Fegyház és Börtön elítéltjei 2023-ban az alábbi 5 könyvet kölcsönözték ki a legtöbbször:

A nem reprezentatív felmérésből kiderül, hogy Dan Brown A Da Vinci-kód című kötetét mindhárom intézetben előszeretettel forgatják. A magyar szerzők közül pedig Fekete István Tüskevár című klasszikusát Szombathelyen és Tiszalökön is olvassák.

Börtön Books

Minden jel arra mutat, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának fontos az irodalom. Eszköz a kezükben, ez elég valószínű. Ezt azért gondoljuk, mert a Márianosztrai Fegyház és Börtön 2023 márciusában könyvajánló sorozatot indított, amellyel a „börtönhöz” köthető irodalmi alkotásokra szeretné felhívni a figyelmet. A kezdeményezést a költészet napja (április 11., József Attila születésnapja – a szerk.) előtt indították. A sorozat a Börtön Books elnevezést kapta. 

„A könyveket egy szubjektív sorrend alapján ajánljuk, nem feltétlen megjelenésük időrendjében. Tartalmuk minden büntetés-végrehajtással foglalkozónak érdekes lehet, de aki megfordult már Márianosztrán, az esetleg egy-egy helyszínt, hangulatot is be tud majd azonosítani olvasás közben. A könyvek könyvtárakban, internetes antikváriumokban, esetleg online is megtalálhatóak” – olvasható a bv.gov.hu oldalon.

Az oroszoknál A halálsoron és a Biblia

Szétnéztünk a nagyvilágban, s úgy derült ki, hogy az oroszországi büntetés-végrehajtási rendszer több mint 700 000 vallási témájú könyvvel rendelkezik, amelyeket 1061 könyvtárban tartanak számon – írja a Könyves Magazin. Oroszországban a fogvatartottak leggyakrabban nem fikciós könyveket, hanem vallásos irodalmat olvasnak.

Az orosz börtönökben a Biblia a legnépszerűbb olvasmány.

A Biblia mellett a foglyok körében népszerű még az ortodox imakönyv, és Tyihon Sevkunov főapát könyve, a Hétköznapi szentek. Az Orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat elemzése szerint az évszak is befolyásolja, hogy mely könyvek népszerűek. Tavasszal a fogvatartottak szívesebben olvasnak a Nagy Honvédő Háborúról, viszont úgy tűnik, nyáron jobban szeretik a sci-fit. Télen az orosz és a külföldi klasszikusok népszerűek.

A külföldi könyvek közül sokan Stephen King A halálsoron című művét olvassák. Az orosz rabok kedvelik még Darya Dontsova, Jelena Mikhalkova, Oleg Roy, Agatha Christie és Georges Simenon regényeit.

Amerikai tilalomlista

Az, hogy a börtönökben a szabadságjogokat korlátozzák, a működés alapvető része. A cenzúra ellen küzdő PEN America által közzétett, az amerikai börtönökben betiltott köteteket tartalmazó listának még ennek tudatában is vannak meglepő elemei – írja a Dívány.

Az erőszak és a szexualitás nemkívánatos tartalom a börtönökből kitiltott kötetekben, de ezen túlmenően is szerepelnek szempontok azon a listán, ami alapján eldől, egy könyv bekerülhet-e egy büntetés-végrehajtási intézetbe. A méret is ellene szólhat annak, hogy a cellákban forgathassanak egy regényt. 

Az amerikai tilalomlista államról államra változik, Floridában pedig több mint 22 ezer cím került fel rá. Íme néhány börtönben tiltott könyv Amerikában.

De más lista is létezik. A vasarnap.hu gyűjtése hat olyan világirodalmi művet említ, amelynek ötlete a rácsok mögött, fogságban fogant. A listán

(Borítókép: Börtönkönyvtár a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében Szirmabesenyőn 2013. július 30-án. Fotó: Vajda János / MTI)

Rovatok