Index Vakbarát Hírportál

Leslie Mandoki egy rendkívül mozgalmas és sikeres évre tekinthet vissza

2023. december 19., kedd 19:11

Leslie Mandoki egy rendkívül mozgalmas és sikeres évre tekinthet vissza, már január 7-én is kiváló személyiségek köszöntötték, köztük a bajor miniszterelnök. Születésnapi ünnepségén a német közélet krémje is jelen volt.

A 30 évét ünneplő Mandoki Soulmates, a nagy sikerű koncertturné mellett aranylemez lett Magyarországon is. A Magyar Képek című korongot Bartók Béla inspirálta. Lapunkhoz eljuttatott közleményben azt írják, Leslie évtizedek óta töretlen sikerrel erősíti a minőségi zenét, elköteleződött kulturális hozzájárulását és tehetségét a zene világában. A világhírű stúdióját 40 évvel ezelőtt alapította, idén november 29-én a bajor kormány az év vállalkozójaként tüntette ki.

Az elismerés nem csupán a zeneiparban elért kimagasló sikereit, hanem hosszú távú vállalkozói hozzájárulását is méltatja. A Red Rock Stúdió Európa egyik legnagyobb stúdiója, ahol olyan szupersztárokkal dolgoztak mint Phil Collins, Lionel Richie, Bonnie Tyler, és Chaka Khan. Disney filmzenékhez is kapcsolódik: Mackótestvér, Tarzan, Mulán, Atlantisz, valamint Elton John alkotása, az Irány Eldorádó is itt született.

Az Audi-Volkswagen csoporttal évtizedek óta szintén szoros kapcsolatban áll, és megannyi ipari és reklám hangzást jegyez. Számos német televíziós műsorok zenéit, az FC Bayern himnuszát, olimpia megnyitó dalait, sőt még Angela Merkel kampányzenéjét is itt alkották meg.

A legjobb album

Az elmúlt periódusban együtt dolgozott a legendás hangmérnökkel, Greg Calbi-vel, aki a híres Sterling Sound stúdió ikonikus szakembere Amerikában. A munkafolyamat során a Mandoki Soulmates új albumának előkészítése mellett meglátogatta otthonában a zenekar másik alapító tagját és jó barátját, Al Di Meolát, aki a drámai szívinfarktusa után a felépülésére koncentrál. Mint az már megszokott a Mandoki Soulmatestől, az új albumuk is csodálatosnak ígérkezik amelyben elképesztő szólók is helyet kaptak.

Leslie, ez a legjobb album, amit 30 év alatt csináltunk

– mondta Al. A találkozás alkalmával Leslie átadta a korábban jól megérdemelt aranylemezt Al Di Meola részére, amely a második elismerés ugyanarra a zenei anyagra amit a Magyar Képekre kapott a zenekar. Az első aranylemezt az eredeti angol albumhoz, a másodikat pedig a magyar változathoz nyerték el. Leslie külön kifejezte háláját a magyar énekeseknek is, akik az eredeti angol album anyagát édes anyanyelvén, magyarul szólaltatták meg, köztük olyan kiváló művészek, mint Ákos, Zséda, Caramel, Charlie, Mező Misi, Pápai Joci, és nem utolsósorban Takáts Tamás.

Karitatív tevékenységek

Mint írják, Leslie mindig is híres volt karitatív tevékenységeiről, nemrég Kölnben, az RTL jótékonysági gyűjtésén vett részt majd, Európa legnagyobb jótékonysági showján több mint 21 millió eurót gyűjtött össze művésztársaival a rászoruló gyermekek számára a Berlinben  megrendezett „Herz für Kinder” programban a BILD-ZDF gondozásában, ahol elsőszülőtt lányával, Lárával jelent meg.

Lára Németországban híres színésznő, saját szombat esti krimi sorozattal szórakoztatja a legnagyobb német adón  a ZDF-en a közönséget. A jótékonysági esten egy igazi élő legendával is  találkoztak. Margot Friedländer, a 102 éves holokauszt túlélője személyes és nem mindennapi történetével is inspirálta a művészt. Az idős hölgy üzenete a világnak egyszerű: „Légy ember! Nincs keresztény, muszlim vagy zsidó vér, csak emberi vér van”.

A szabadság és a béke ikertestvérek, egyik sem létezik tartósan a másik nélkül. Ezt ha valaki Európában fájdalmasan megtapasztalta, azok mi magyarok vagyunk. Ezért olyan fontos, hogy akkor és ott is hidakat építsünk ahol már a pilléreket is elmosta az ellenségeskedés és néha még a gyűlölet is. Univerzális zenei nyelvünk segítségével azt célozzuk meg, hogy áthidaljuk a határokat. A zene számunkra nem csupán hangok összessége, hanem a legfontosabb összekötő erő. Fontos, hogy az alkotásainkban rejlő üzenetek hozzájárulnak a béke terjesztéséhez: a különböző nézeteket elismerő és ezt tiszteletben tartó eszmecsere, az empátia és a mások elfogadása….Célunk ezeket erősíteni

– mondta Leslie Mandoki.

(Borítókép: Leslie Mandoki (Mándoki László) a 30 éves Mandoki Soulmates jubileumi ünnepi koncertjén a Szent István téren Budapesten 2023. augusztus 18-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok