Index Vakbarát Hírportál

Tompa Andreának ítélték a Mészöly Miklós-díjat

2023. december 19., kedd 14:20

Tompa Andrea kapja 2024-ben a Mészöly Miklós-díjat. A zsűri az eddigi egyenletesen magas színvonalú irodalmi teljesítményéért és különösen a Sokszor nem halunk meg című regényéért részesíti az elismerésben.

A Mészöly Miklós Egyesület 2004-ben alapította a Mészöly Miklós-díjat, amelyet olyan íróknak ítélnek oda, akik jelentős szépirodalmi, kritikusi vagy irodalomtörténészi életművet hoztak létre, és fontos társadalmi kérdésekben hallatják a hangjukat. A díjat minden év január 19-én, a Mészöly Miklós születésének évfordulóján rendezett emléknapon adják át az író szülővárosában, Szekszárdon – adta hírül a Jelenkor Kiadó.

A Mészöly Miklós-díj 2024. évi díjazottja Tompa Andrea.

Tompa Andreát a zsűri az eddigi egyenletesen magas színvonalú irodalmi teljesítményéért és különösen a Sokszor nem halunk meg című regényéért (Jelenkor, 2023) részesíti az elismerésben. 

2024. január 19-én, az ünnepélyes díjátadót követően Visy Beatrix beszélget Tompa Andreával a Művészetek Házában. Mészöly születésnapján adják át évről évre a Mészöly Miklós-emlékplakettet is, amelyet 2024-ben Baranyai László vehet át.

Sokszor nem halunk meg

Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regénye 2023-ban jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. A fülszövegben azt írják: „1944-ben, amikor a városban megkezdődik a gettósítás, egy kolozsvári orvosnő a dajkára bízza gyermekét. Erzsi és a férje kétségbeesetten ügyelnek rá, hogy sem a szomszédoknak, sem a rokonoknak ne tűnjön fel a pár hónapos csecsemő jelenléte, míg reménykedve várják a háború végét.”

Tompa Andrea regénye ennek a gyermeknek a sorsát követi végig, ahogy a főhős mindenféle kerülőutakon kerül kapcsolatba a saját történetével.

Rovatok