Index Vakbarát Hírportál

Saját szakállára dolgozott, észrevették, sztárt csináltak belőle

2023. december 23., szombat 14:00

Felicia Kingsley műveit olvasták a legtöbben idén Olaszországban. A könyveiből egy év alatt egymillió példány kelt el.

Felicia Kingsley 13 nagy sikerű regény szerzője, mindegyik mű a Newton Compton gondozásában jelent meg. Kingsley 12 hónapon keresztül hetente több címmel szerepelt a rangsorban, ami inkább egyedi, mint ritka eset – írja az Ansa olasz portál. Legújabb, Una ragazza d’altri tempi című regénye 2023. szeptember 5-én jelent meg, majd szinte rögtön átvette a vezetést a legkelendőbb könyvek ranglistáján.

A romantikus irodalom királynője

Az Instagramon és a TikTokon is népszerű szerző ezen a héten fejezte be a könyvbemutató turnéját. Raffaello Avanzini, a Newton Compton kiadó vezetője büszkén nyilatkozott róla. „Felícia 2017-től napjainkig olyan könyveket írt, amelyeket a kiadó legjobb művei között tartunk számon. Tehetségével már több ezer olvasó szívét meghódította.”

Az olasz író a romantikus irodalom királynőjének számít Olaszországban. „Felicia Kingsley tehetségének köszönhetően hatalmas sikereket ért el, amihez a Newton Compton kiadó is hozzájárult. Az együttműködésünk mindig állandó és gyümölcsöző volt az elmúlt években. Ennek köszönhetően elmondhatjuk, hogy ma Felicia Kingsley az első számú író Olaszországban” – fogalmazott Avanzini.

A szerző honlapján vettük észre, hogy a Felicia Kingsley igazából az írói álneve. A való életben Serena Artiolinak hívják. A Kingsley nevet a regényeiben is előszeretettel használja. Első regényét, a Matrimonio di Convenienzát 2016-ban magánkiadásban adta ki, de nem kellett sokat várni, és a Newton Compton kiadó felfigyelt a tehetségére, és leszerződtette. Írói tevékenysége mellett építészként is dolgozik. 

Visszatért, de nincs túl jó bőrben

Az olasz kortárs irodalom másik sztárja, Alessandro Baricco hosszú hónapok után ismét közönségtalálkozón vett részt. Korábban megírtuk, hogy a 65 éves szerző lett volna az idei PesText fesztivál díszvendége, de kiújuló leukémiája miatt lemondta a szereplését. 

A napokban Rómában megrendezett pódiumbeszélgetésen Matteo Caccia újságíró kérdezte őt. Elmondta, súlyos betegsége ellenére azt az életet éli, amit szeret – írja az Ansa. „Persze azokon a határokon belül, amelyeket a testem ebben a pillanatban megenged.” A beszélgetésen szó esett a két fiával való kapcsolatáról. A gyerekei miatt nem aggódik, sokkal inkább a bolygóért, de megpróbál optimista lenni, ahogy azt a 90-es évek óta teszi. 

A torinói szerző a magyar olvasók körében sem ismeretlen, eddig 14 kötete jelent meg a Helikon Kiadó gondozásában. November 7-e óta az olasz könyvesboltokban már legújabb, Abel című új regénye is kapható, amely jövőre magyarul is olvasható lesz. 

(Borítókép: Felicia Kingsley. Fotó: Leonardo Cendamo / Getty Images Hungary)

Rovatok