Index Vakbarát Hírportál

Márkó és Barna Síkideg – Nincs karácsony Orbán nélkül

2023. december 23., szombat 13:13

A Márkó és Barna Síkideg karácsonyi adásában szó volt arról, hogy miért kerül elő minden ünnepi asztalnál a politika, melyik a legjobb szaloncukor, vagy van-e Mikulás.

A szokásos Facebook-help rovatban ezen a héten volt, aki Székesfehérvár, Veszprém és Budapest között kért fuvart, de olyan is, aki buddhista vallású barátjának keresett karácsonyi ajándékot.

Márkó ezen a héten az óvodai fotózásokon akadt ki. Hároméves kisgyerekekre erőszakolnak rá pózolást, ami elég rossz ómen. A háttérben ráadásul kellemetlen havas táj, játékok, vattából készült hó, szánkó. Barna nem is érti, hogy miért automatikus, hogy gyerekeket játékokkal fotóznak le.

Miért nem állítják ki őket például a Keletibe’?

Az sokkal reálisabb kép lenne. Barnát ráadásul traumatizálta, hogy gyerekként a kezébe nyomtak egy dekordömpert, amit a fotózás után vissza kellett adnia. Márkó szerint a szülő ráadásul nem is akarja ezeket a képeket, hiszen telefonjával már megörökítette a gyerek minden pillanatát. 

Ki hozza az ajándékokat?

Barna azon is kivan, hogy sok családban a szülők kiszervezik az ajándékokat Mikulásnak, Jézuskának, angyalkáknak. Ez egy olyan fölösleges hazugság, ami egyrészt elveszi a szülőtől azt a jó pontot, hogy ő veszi az ajándékot a gyereknek, másrészt néhány év után úgyis le kell rántani a leplet a hazugságról, amit sok gyereknek nehéz megemészteni.

Márkó óvatosságra intette Barnát, hiszen nem lehet tudni, hogy valójában létezik-e Mikulás, és nehogy véletlenül a Mikulás-tagadók klubjába kerüljön.

Márkó karácsonykor bucira eszi magát, hiszen az ünnepekkor előbújik belőle egy picike manó, ami biztatja, hogy zabáljon. Barna szerint rendben van, ha teleeszi magát, de csak akkor, ha közben bűntudata van. Aztán minden családban van egy olyan szakács, aki egész karácsony alatt panaszkodik, hogy megszakad a munkában, senki nem segít neki, de amint az ember felajánlja, hogy segít, azonnal ki van zavarva a konyhából. Bevásárolni, persze, csak ők tudnak, a sütőhöz is csak ők értenek, elmosogatni pedig meg se próbálj. 

Karácsonyi filmek

A fiúk összevesztek azon, hogy melyik a legjobb karácsonyi film. Márkó szerint a Bridget Jones naplója a legjobb, Barna szerint a Holiday, de abban egyetértettek, hogy az Igazából szerelem borzasztó. De kiderült az is, hogy Barnának nagyon komoly hiányosságai vannak filmek terén. Nem látta sem a Jurrasic Parkot, sem A keresztapát, de még a Die Hardot sem. A fiúknak sikerült belekeveredni a nagy szaloncukorvitába is.

Barna például szereti a zselés szaloncukrot, sőt néha leszopogatja a csokoládét róla, és külön eszi meg a zselét.

Márkó nagyon ideges a karácsonyi énekléstől is. Addig például nem hajlandó beszállni, amíg nem énekel kellő mennyiségű másik ember, és akkor is valamiért automatikusan gyerekhangon kezdi el énekelni, hogy „mennyből az angyal”.

A Márkó és Barna Síkideg következő élő adása 2024. január 16-án az Akváriumban lesz Fekete Giorgióval és Héra Barnabással. Jegyeket itt lehet vásárolni.

A Márkó és Barna Síkideg korábbi epizódjai itt nézhetők vissza.

(Borítókép:  Linczényi Márkó és Turai Barnabás. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok