Index Vakbarát Hírportál

Lapátokat fognak, az árkokat mélyebbre ássák

2023. december 23., szombat 09:27

A The Guardian év végi összeállításában szerepel Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje, mint az egyik legjobb európai alkotás 2023-ban.

A The Guardian összeállításában európai írókat és kritikusokat kért arra, hogy válasszák ki azt az alkotást, amely 2023-ban hazájukban a legjobbnak ítéltek meg. Jászay Tamás, a Revizor főszerkesztője Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmjét választotta.   

Lapátokat fognak, és mélyebbre ásnak

Jászay Tamás szerint csaknem másfél évtizede mélyül Magyarországon egy olyan szakadék, amely felett kevesen akarnak hidat építeni.

Ehelyett lapátokat fognak és mélyebbre ásnak. A kortárs magyar művészetben már régóta esedékes egy olyan alkotás, amely nem a megszokott módon tematizálja ezt a mérgező felosztást, sem a jobboldali politika démonizálásával, sem a baloldali gondolkodás dicsőítésével.

Emlékeztetett, hogy Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje nulla magyar állami támogatással készült el, s Velencében és Chicagóban is díjat nyert.

Mantra kifullad

A színikritikus szerint Reisz Gábor filmje hűen ábrázolja a 2023-as Magyarországot, ahol egy parányi félreértésből nemzetpolitikai botrány lesz. „A film megrendítő csúcspontja, amikor a főszereplő jobboldali apja és liberális történelemtanára megpróbálnak beszélni egymással – sikertelenül. 

„Magyarországon erről fog szólni a következő néhány év: meg tudjuk-e hallgatni egymást, vagy a leghangosabb mantra kifullad a másik oldalon?”

A The Guardian listájából szemezgetve:

Az Index szinte közvetlenül a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál sikere után interjút készített Reisz Gáborral, akinek felvetettük, hogy már a magyar premier előtt a nagyközönség felé az az információ jött, hogy a film nagyon kormánykritikus. A filmrendező ezt mondta:

Be akartuk mutatni, hogy így működik a rendszer – úgy tűnik, anélkül is sikerült, hogy a filmet látták volna. Pillanatokon belül kormánykritikusnak vagy baloldalinak akarnak elkönyvelni. Mindkét oldalon látni törekvést arra, hogy mindent kategorizáljanak és oldalakra bontsanak. Engem pont ez a fullasztó, politikával átitatott légkör érdekelt, mert szerintem nagyon nehéz így működni, gondolkodni és kizárni ezeket tényezőket.

Rovatok