Index Vakbarát Hírportál

Bizarr bejegyzések lepték el Mága Zoltán Facebook-oldalát

2023. december 28., csütörtök 07:11

Feltörték Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, hegedűművész Facebook-oldalát, így teljesen irreleváns tartalmakkal találkozhatunk a közösségi oldalán. Mint kiderült, feljelentést is tett már az ügyben és a Facebook csapatához is fordult segítségért, de egyelőre egyik sem vezetett még sikerre.

Mága Zoltán hegedűművész Facebook-oldalának csaknem egymillió követője van, azonban már nem ő rendelkezik felette. Ez abból is látható, hogy bizarr, főként ázsiai főszereplőkkel felvett videókat oszt meg.

Ezekben a videókban mindenféle, véletlenszerű, de a hegedűművész közösségi oldalára nem illő tevékenységek láthatók, mint például favágás, húsüzemi munka, mezőgazdasági munka, építkezés és hasonlók. Emellett magyar nyelvű bejegyzések sincsenek már az oldalon. 

Mint kiderült, már június végén átvették a hekkerek az irányítást az oldala felett, de feljelentést is tett az ügyben, így nem szerette volna nyilatkozataival akadályozni a nyomozást.

Mélyen elszomorít, hogy a közönségem – ha nem sejti, nem tudja, mi áll az egész mögött – azt láthatja, hogy az »oldalamon« már régen nem olyan tartalmakat osztok meg, mint azelőtt. Pedig az Instagramon a kezdetektől kommunikáltam, mi történt, figyelmeztettem a rajongókat a veszélyre 

– mesélte az rtl.hu-nak Mága Zoltán.

Az is kiderült, hogy a Facebookot is tulajdonló Meta nem volt túlságosan segítőkész.

Hiába fordultunk panaszunkkal a Facebookhoz, egyáltalán nem tudtak segíteni. Hiába küldtem el a személyiségemet igazoló okmányaimat, ez sem volt elég. A Facebook csapata azt ígérte, hogy negyvennyolc órán belül reagál a problémára, azonban később válaszra sem méltattak

– idézte fel az eseményeket a hegedűművész.

Azonban nem ez az egyetlen probléma, ugyanis egy céges bankkártya is a fiókhoz volt rendelve, amiről az összes pénzt leemelték a profiltolvajok. Mága Zoltán az ügyben feljelentést tett, de ezeket a bűncselekményeket nagyon nehéz felgöngyölíteni, emellett a Nemzetközi Bírósághoz is lehet ilyen esetekben fordulni, ami Mága szerint a következő lépés lehet az ügyben.

Egy pozitívabb végkimenetelű esetet is megosztott egyébként Mága Zoltán, ugyanis nem csak a Facebook-oldalát érte támadás.

Rögtön a Facebookot célzó támadás után jött egy másik is: a YouTube-csatornámat is feltörték, és elkezdték elárasztani reklámokkal. A YouTube munkatársai rugalmasak és segítőkészek voltak, azonnal megpróbálták megoldani a problémát. Rögtön felléptek a hekkertámadás ellen, és pár napon belül sikeresen vissza tudták állítani a jogköreimet

– mesélte.

Mága Zoltán addig is az Instagram-oldalát használja, amíg nem oldódik meg a probléma a Facebookon. A hegedűművész bevallása szerint pedig azt sajnálja a legjobban, hogy több követője is azt hiszi, ő maga posztolja ezeket a tartalmakat.

Rovatok