Index Vakbarát Hírportál

Minden muszlimot felszólítottak a kivégzésére, megkéselték, most furcsa indokkal csúszik a tárgyalása

2024. január 4., csütörtök 12:47

Salman Rushdie Knife című memoárja 2024. április 16-án jelenik meg, ami arról szól, hogy megkéselték. A tárgyalás már folyamatban, de a bíró szerint az írónak a támadásról szóló memoárkötetét be kell mutatnia a vádlottnak. Most minden ezért áll.

A Knife című memoárja miatt csúszhat Salman Rushdie támadójának tárgyalása – szúrta ki a hvg.hu a The Guardian anyagát. A világhírű író 2022 augusztusában túlélt egy késes támadást. A New York nyugati részén található Chautauqua Intézet előtti színpadon éppen a szólásszabadságról tartott előadást, amikor egy férfi felment a színpadra, és késsel rátámadt, emiatt veszítette el az egyik szemére a látását. A támadásra 33 évvel azután került sor, hogy Irán a Sátáni versek miatt fatvát adott ki a regényíró ellen, vagyis minden hívő muszlimot felszólított Rushdie kivégzésére.

Salman Rushdie Knife című memoárja 2024. április 16-án jelenik meg, és arról szól, hogy megkéselték. A készülő könyvéről azt mondta: „Lehetetlen mást írni. Ez egy nehéz év volt számomra, de örülök, hogy még mindig itt lehetek.”

Foley bíró szerdáig adott engedélyt Hadi Matarnak és ügyvédjének, hogy eldöntsék, szükségük van-e a kéziratra a tárgyalásra való felkészülésben.

Nathaniel Barone, a vádlott ügyvédje elmondta, hogy támogatja a per elhalasztását, de még konzultálnia kell a kliensével is.

Az angolul Knife című memoár magyarul várhatóan késő tavasszal fog megjelenni a Helikon Kiadó gondázásában.

Hidegen hagyja a dolog

Rushdie képviselői korábban az ügyésznek, Jason Schmidtnek a szellemi tulajdon védelmére hivatkozva nem adták ki a kéziratot. A vád képviselője ugyanakkor maga sem igazán látja, hogy mitől lehet fontos ez a könyv a tárgyalás szempontjából, hiszen a támadást szemtanúk tömegei látták, és maga Rushdie is tanúskodhat – írja a HVG.

Tavaly októberben Schmidt arról beszélt, hogy szeretné, ha Rushdie tanúskodna, míg az író korábban arról beszélt, hogy kettős érzések élnek benne ezzel kapcsolatban, az egyik fele nagyon is szeretne részt venni a tárgyaláson, és szembenézni a merénylőjével, míg a másik felét pedig teljes mértékben hidegen hagyja a dolog.

Rushdie már visszatért a munkához. Nihar Malaviya, a Penguin Random House vezérigazgatója szerint ez „perzselő könyv”, és „emlékeztető a szavak erejére, hogy értelmet adjon az elképzelhetetlennek. „Megtiszteltetés számunkra, hogy kiadhattuk. Lenyűgözött Salman eltökéltsége, hogy elmondja történetét, és így visszatérhetett ahhoz a munkához, amelyet szeret” – olvasható a The Guardian honlapján.

Szükséges volt ezt a könyvet megírnom: ez az egy mód volt arra, hogy kézbe vegyem a történteket, és művészettel válaszoljak az erőszakra

– mondta Rushdie.

(Borítókép: Salman Rushdie 2019. október 12-én. Fotó: David Levenson / Getty Images)

Rovatok