Index Vakbarát Hírportál

Márkó és Barna Síkideg Élőben Járai Mátéval: Cipőt levegyem?

2024. január 6., szombat 13:09

A Márkó és Barna Síkideg első vendége 2024-ben Járai Máté, aki a podcast nagy visszatérő vendége. Az adásban szóba került, miért indul harc – ha az ember vendégségbe megy – arról, hogy levegyük-e a cipőt, vagy sem. De volt még szó a szilveszterről, streamingcsatákról, és hogy Márkó eladná-e kislábujját egy milliárdosnak.

Járai Máté az Akvárium Nagyhalljában tért vissza a Márkó és Barna Síkideg újévi adásába, telt ház előtt. A Facebook help rovatban ezúttal volt, aki húzódzkodórudat szeretett volna cserélni zselés szaloncukorra, volt, aki érdeklődött, hogy vízbe kell-e áztatni a hurkát főzés előtt, és volt, aki tízezer forintért árulta boszorkányszolgáltatásait. 

Máté a streamingszolgáltatóktól síkideg

Amikor leülnek a családdal, és másfél órát vitatkoznak azon, hogy mit nézzenek, ami alatt már bármit megnézhettek volna. A felesége ráadásul állandóan olyat akar nézni, amit már látott, ettől pedig Máté teljesen kikészül.

Barnáék mindig azon vesznek össze, hogy feliratosan vagy szinkronosan nézzék-e a filmeket. Közben pedig Barna arra is rájött, hogy valamiért, ha nincs felirat a filmen, egyszerűen nem hallja.

Márkó ezen a héten azon morfondírozott, hogy minek neki kislábujj, hiszen folyamatosan csak a baj van vele. Állandóan beveri mindenhova, nem tudja levágni róla a körmöt, és még ezer meg ezer más probléma övezi ezt a testrészt.

Máté felvetette, vajon Márkó eladná-e kislábujját, ha egy milliárdos ajánlana érte pénzt.

A válasz természetesen igen volt, bár azért felmerül, hogy mi van, ha az ember eldől nélküle. Máté még attól is idegbe kerül, amikor megy valahová, és a ruhájának az ujjánál fogva fennakad a kilincsen. Szerinte ilyenkor az univerzum üzen, hogy picit le kell lassulni.

Cipő és etikett

Barna szerint minden vendégség a következő kérdéssel indul: Cipőt levegyem? Ilyenkor elindul egy oda-vissza tortúra, a vendéglátó kérlel, hogy ne vedd le, míg a látogató erősködik, hogy dehogynem, leveszem, miközben ő nem akarja levenni, míg a vendéglátó valójában azt szeretné, ha levenné. Aztán van az, amikor a vendéglátó közli, hogy ne vegye le a cipőjét, hiszen hatalmas kosz van. Miért nem takarítanak ki ilyenkor? Márkó már az ajtóból kiabál ki jó előre a vendégeinek, hogy „cipőt levetted”. Máté azt mesélte, neki muszáj felvennie a cipőjét még öltözködés közben, hogy kiderüljön, működik-e az outfit. Ilyenkor a felesége sikít, hogy a fürdőszobába nem lehet cipővel bemenni. Máté azt is megfigyelte, hogy amikor valakivel levetetik a cipőjét, és kiderül, hogy lukas a zoknija, mindenki úgy tesz, mintha csak ott venné észre.

Márkó idegeskedett a szilveszteren is. Rendszeresen marad ugyanis egyedül egy-egy szórakozóhelyen, miután a barátai túlságosan illuminált állapotba kerülnek, és végül egy langyos pezsgővel a kezében köszönti az új évet vadidegen emberek közt. Máté egyáltalán nem iszik, ezért sokkal hamarabb kicsekkol, mint a többiek, majd, amikor megkéri feleségét, hogy induljanak, mindig azt a választ kapja, hogy

megiszom, elszívom, és mehetünk.

Barna pedig volt már, hogy a saját szilveszteri házibulijában ment el aludni, miközben a vendégei még a másik szobában randalíroztak. A fiúk azonban abban egyetértettek, hogy gyűlölik a petárdázást, és mind a hárman a kutyák pártján állnak.

Volt szó még tojásmatekról, ecetszagról és arról, hogyan kell székletmintát abszolválni. A Márkó és Barna Síkideg következő élő adása az Akváriumban látható, hallható 2024. január 16-án, a vendég Fekete Giorgio és Héra Barnabás lesz. Jegyek itt.

A Márkó és Barna Síkideg korábbi epizódjai itt nézhetők vissza.

(Borítókép:  Linczényi Márkó, Járai Máté és Turai Barnabás. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok