Index Vakbarát Hírportál

Nem csak a manézsban, a vitrinben is akad látnivaló

2024. január 11., csütörtök 17:00

Nagyszabású cirkusztörténeti kiállítás várja a látogatókat 2024. január 11-től a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében. A Vajdahunyad várában megrendezett nemzetközi tárlat különleges relikviákkal és produkciókkal szolgál a múzeumunkba érkezők számára.

Lélegzetelállító, ami a cirkuszban megy, amit a cirkuszban csinálnak. Szájtátva bámuljuk. S ezt a ritka csodát próbálják most egy cseppbe sűríteni. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban ugyanis először láthatják majd együtt

A 100 éves körhinta

S ha ez nem lenne elég, bárki, aki kedvet vagy elszántságot érez, hogy felfedezze magában a benne szunnyadó artistát, itt szólunk: erre is van lehetőség – mint például virtuális kötéltáncolás. Ezen túlmenően is többféle program, illetve játék várja a látogatókat, mint például 100 éves körhinta, múzeumpedagógiai játékok és csoportos cirkuszpedagógia – áll a szervezők közleményében.

Ugyancsak első alkalommal találkozhat a hazai közönség a nemzetközi cirkuszi örökség legkiválóbb külföldi gyűjtőivel, gyűjteményeivel és múzeumaival, illetve először tekinthetnek be a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum gyűjteményeibe és tudományos munkájába is.

Kosztümök, plakátok, rekvizitek

A Vajdahunyad várában megrendezett nemzetközi kiállítás célja a cirkuszvilág sokszínűségének bemutatása. Szóval a tárlaton régi és jelenkori cirkuszi tárgyak, rekvizitek, kosztümök, plakátok, fotók, filmek, dokumentumok, és azokhoz kapcsolódó személyes történetek, érdekességek és cirkuszi „legek”, sőt még képzőművészeti alkotások is szerepelnek majd.

A kiállításon jeles külföldi gyűjtők és elismert múzeumi szakemberek ajánlásai alapján gazdag cirkuszi gyűjteményekből válogatnak. A magyar nemzet cirkuszművészete rendkívüli értéket képvisel, és éppen ezért kiemelkedő helyet foglal el.

Ezen a héten mintegy kétszáz, világhírű artistaművész érkezik a magyar fővárosba, azért, hogy január 10–15. között elkápráztathassák a magyar közönséget, a szakma legkiválóbb képviselőit, cirkuszigazgatóit, művészeti vezetőit a Fővárosi Nagycirkuszban.

A 2024-es Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjén a legsikeresebb nemzetközi cirkuszi produkciókkal mutatkoznak be az artistaművészek a világ minden pontjáról, köztük Magyarország legjobbjai is láthatóak lesznek.
A fesztivál győzteseinek produkcióit január 20-tól láthatja a közönség a cirkuszban. 

(Borítókép: A China Acrobatic Troupe bicikli száma a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a Fővárosi Nagycirkuszban 2024. január 10-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok