Index Vakbarát Hírportál

Kukorelly Endre: Semmi sem tetszett

2024. január 14., vasárnap 12:54

Kukorelly Endre évtizedek óta a magyar irodalom meghatározó szerzője. Kiadók terén is nagy tapasztalata van, többel dolgozott már együtt. Tudja, mi a jó neki. És nem az, amit mostanában lát, tapasztal. 2022-ben ezért is szánta el magát: nem áll be sehova, létrehoz egy kiadót, saját szabályok szerint. Olyat, amely egységes, összetartó, olyat, ahol jól érzi magát, mint egy futballcsapat. A József Attila-díjas író így már a K.E.R.T. Kiadóval rúgja a bőrt.

Hazánkban csaknem 200 könyvkiadó létezik. Élnek, mint hal a vízben. Teszik, mert kereslet van. S nem élnek, mint hal a vízben, mert hatalmas verseny van. S ebből a tömegből emelkedett ki jó pár hónapja a K.E.R.T., amelyet a József Attila-díjas író, Kukorelly Endre alapított Szabó Károllyal. 

Nem kell hogy szeressük egymást

„Sok könyvkiadóval volt szerencsétlenségem kapcsolatban lenni, magyarral és külföldivel. A legrégebbi, a Magvető kivételével a kiadók jelentős része a rendszerváltozás után alakult. Az első néhány kötetem amúgy ott jelent meg, majd átmentem a Jelenkorhoz, onnan a Kalligramhoz, ahol még most is vagyok, mígnem 2022-ben megalapítottam a K.E.R.T. Kiadót.”

Ezt Kukorelly Endre mondta a saját kiadású könyveit bemutató eseményen, amelynek a budapesti FSZEK Körúti Könyvtár adta a helyszínét.

Igazából semmi sem tetszett. Nekem nem kell hogy baromi nagy legyen. A túl nagy kiadók úgy működnek, mint egy gyár. A sok bába között elvész a gyerek. De a kisebb kiadók sem úgy működnek, ahogy az én elgondolásom szerint ideális. Úgy vélem, hogy kvázi társaságként, továbbmegyek, futballcsapatként kellene funkcionálniuk, ahol a játékosok nem kell hogy szeressék egymást, de össze kell játszaniuk, passzolni kell. Promotálni egymást, s elmenniük a másik rendezvényére. Meg írni kell

– fogalmazott az író.

A szerző azért alapította ezt a kiadót, mert rájött, ha ő nem csinál olyat, amilyet szeret, sosem fog olyan csapatban játszani, amelyikben jól érezheti magát.

„Úgy gondoltam, nem fogok tolakodni a különböző nagy terjesztőknél, ahol többnyire a hatalmas példányszámban megjelenő könyveket rakják ki. Azokat jól lehet gúlába rakni. Ha bemegy a vásárló, hasra esik a látványtól, azt hiszi, biztos jó, és megveszi.”

A K.E.R.T. könyveit az Írók Boltjában és az interneten kívánják eladni. Kukorelly szerint a kiadójuk még kicsi, mikroállapotban van. Nincs könnyű dolguk, mert túl nagy a termés, az eladás így még nehezebb.

Két diszkurzus erősíti egymást

Farkas Zsolt esszéista, kritikus hetedik könyvével jelentkezett tavaly, Pozíciók és kompozíciók című műve immáron a K.E.R.T. Kiadó gondozásában jelent meg. Farkas széles érdeklődési köre már a tartalomjegyzékben is megmutatkozik, amely irodalmi, filozófiai tanulmányokat és nyelvtörténeti esszéket is tartalmaz. 

Kukorelly jól ismeri Farkast, mintegy harminc éve. Szerinte a szövegein jól lehet szórakozni, mert véletlenül sem nehéz, tudományos írások. Pertics Gergővel azonban mindössze néhány hónapja találkozott, és már ki is adták A döngetők című verseskötetét. Amikor elolvasta a 31 éves költő kéziratát, nagyon bejött neki.

Két verseskötet anyagát kaptam Gergőtől. Az egyik úgynevezett komoly versekből állt, mitológiai témákat mozgatva, a másikban ökörködések voltak. Kitalált szerző hülyéskedik bennük, de ütős, erős versekkel teszi. 

Kukorelly azt javasolta, ne két kötetet csináljanak, hanem egy olyat, amelyikben a két diszkurzus felelget egymásra, erősítve egymást. Saját tapasztata ugyanis, hogy ha túl homogén a szöveg, kvázi ismétli önmagát, akkor képes bealudni. Meg amúgy is azt vallja, hogy a költői életmű sok, vagyis sokfajta. 

S hogy mit takar a K.E.R.T.? Kukorelly az art7.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy a kertjében ülve találta ki ezt a nevet. Itt érzi magát a legjobban. „Amikor csak lehet, a kertben dolgozom. Ha túlmelegszem, bemegyek a házba. És ki. Szóval így. Legszívesebben sehova se mennék. Focizni, és persze még ez meg az – a baj csak annyi, hogy túl sok ez-meg-az van. A kiadó neve a Baumgarten-emlékdíjakat kiadó Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesület nevére is rímel.”

A fent említett könyveken kívül Rédl Zora Melyik kontinens? regénye és Tasnády Attila Süllyedő vér kötete is a kiadó gondozásában jelent meg. 

Starcz Ákos, az Index vezérigazgatója a Libri felügyelőbizottságának a tagja.

(Borítókép: Dzsubák Tamás / Index)

Rovatok