Index Vakbarát Hírportál

Nagy játékos a kulturális miniszter, ismét megkeverte a kártyákat

2024. január 16., kedd 06:14

Helycserés támadás történt Olaszország legnagyobb múzeumainak élén. Az új vezetőket nemrégiben Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter nevezte ki. A körtáncban minden múzeumigazgató távozott, akinek lejárt a mandátuma, mégis mindegyik múzeumigazgató maradt.

Az olasz kulturális miniszter valószínűleg szeret kártyázni, ugyanis eléggé megkeverte a paklit a legnagyobb olasz múzeumok vezetői pozícióiban. Gennaro Sangiuliano jóvoltából 2024. január 15-től 

Az olasz kulturális miniszter úgy döntött, hogy Eike Schmidt és Simone Verde múzeumigazgatók helyet cserélnek. Ennek értelmében az előbbi a nápolyi múzeumot, az utóbbi pedig a firenzei képtárat irányíthatja mostantól.

Az Ansa olasz hírügynökség cikke szerint a két igazgató már találkozott Nápolyban, s mindkét múzeumban megtörtént az átadás-átvétel. Az év elején Eike Schmidt Sangiuliano kulturális miniszterrel is találkozott, akivel megvitatták a nápolyi múzeum készülőben lévő projektjeit – ez a múzeum ad otthont többek között Caravaggio és Tizian műveinek. 

A német származású Schmidt tavaly novemberben szerezte meg az olasz állampolgárságot. A firenzei kulturális intézmény vezetéséért 2015 óta felelt, de az olasz törvények értelmében két ciklusnál többet nem vállalhatott. Érdekesség, hogy lehetséges polgármesterjelöltként többször felvetődött a neve Firenzében, amikor az újságírók erről kérdezték, sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a híresztelést – írta meg a Corriere della Sera.

Annyi a bűne, hogy szereti Nápolyt

Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter Nápolyban született, így nem csoda, hogy az olasz sajtó kiemelten figyeli a nápolyi kulturális élet történéseit. 2023 nyarán épp ő jelentette be, hogy az olasz kormány megvásárolja a Monte di pietà palotát Nápolyban, amely otthona lesz a Totò  (olasz színészlegenda) életművét bemutató múzeumnak. 

Az olasz kulturális miniszter egy másik eseményen közölte, hogy Pompeiben hamarosan új ásatásokat fog finanszírozni a kormány. A Királyi Menhely restaurálása 2026-ban fejeződhet be. Megnyitották a Carusónak szentelt, multimédiás múzeumot, és a Capodiminte lesz az világ első múzeuma, amely 90 százalékban napenergiát használ.

Az Informazione nevű lap korábban arról írt, hogy a kulturális miniszter túl sokat tesz Nápolyért. Sangiuliano ezzel kapcsolatban ezt nyilatkozta:

Ez nem igaz! Háromszor voltam Velencében, kétszer Firenzében, többször Piemontban, de nem tagadom, hogy a szívem Nápolyban van, és ha ez bűncselekmény, akkor elkövetem azt a bűnt, hogy szeretem Nápolyt.

Sangiuliano 2023 decemberében Nápolyban járt a Kultúra, a fejlődés hajtóereje című konferencián, ahol arról beszélt, hogy „ha az életminőségről gondolkodunk, azonnal az egészségügy, a közlekedés vagy a városvezetés jut eszünkbe, de a kultúra is javítja az életet, és a társadalmi-gazdasági fejlődéshez is hozzájárul. Kulturális szempontból Nápoly egyedülálló, sok civilizáció élt itt, és mindegyik ránk hagyott valamit. A kultúra tehát Nápoly jövője” – olvasható az Ansa cikkében.

Caravaggiótól Raffaellóig

Angelo Crespi a milánói Brera Képtár új igazgatói székét foglalhatja el. A Brera-képtár egyike Olaszország legjelentősebb gyűjteményeinek, több mint 500 festményt mutat be a XIV–XIX. század közötti időszakból. A képtár anyagait Carlo Bianconi és Giuseppe Bossi gyűjtötte össze a XVIII. század elején, amikor az akadémia élén álltak. Jelentősebb műalkotások, amelyek itt találhatók: 

A római Nemzeti Modern és Kortárs Művészeti Galériát 2024. január 15-től Renata Cristina Mazzantini vezeti. Az építészként végzett szakember Cristina Collu helyét veszi át, aki nyolc év, vagyis két ciklus után távozik posztjáról. Az 1883-ban alapított galéria a modern művészetre koncentrál. Több mint ötezer műtárggyal, főleg a XVIII. századtól az 1960-as évekig keletkezett festményekkel és szobrokkal rendelkezik. Gyűjteményében olyan híres művészek alkotásai láthatók, mint Cézanne, Van Gogh vagy Monet.

Az olasz kulturális körtáncban tehát minden múzeumigazgató távozott, akinek lejárt a mandátuma, mégis mindegyik múzeumigazgató maradt. 

(Borítókép: Emberek a Gallerie degli Uffizi múzeum újranyitásakor 2021. május 03-án Firenzében, Olaszországban. Fotó: Roberto Serra / Iguana Press / Getty Images)

Rovatok