Index Vakbarát Hírportál

Annyira izgalmas a meztelen test, hogy fesztivál lett belőle

2024. január 16., kedd 14:25

Idén tartják az ország első interdiszciplináris jellegű összművészeti eseménysorozatát, az Urbán Erotika fesztivált, amely 2024. február 14-én startol, és három hétig várja az érdeklődőket. A projekt középpontjában a felnőtt kapcsolatok és az erotika áll, de kiemelt hangsúlyt kap a szabadság, az edukáció és a művészet is.

Az Urbán Erotika-projekt több mint tíz éve indult, mégis 2024-re érett be igazán: története egyszerű kiállítással kezdődött még 2013-ban, igaz, ekkor még nem létezett sem a név, sem a rengeteg sztori, sem a projektet alkotó elkötelezett emberek sora.

Izgató látvány

A koncepció Gyuricza Gergely kortárs festőhöz köthető. Az alkotó az emberábrázolást helyezte munkájának középpontjába egy kiállításán; arra lett figyelmes, hogy a látogatók a meztelen test látványát a saját projekcióikkal ruházták fel.

Volt, aki kacérságot, aki ledérséget, volt, aki bátorságot látott egy művön. Az alkotó a következő években azon dolgozott, hogy kialakítson egy egységes vizuális stílust, és lelkes és aktív párbeszédet folytatott a látogatókkal, akik megosztották vele az erotikus életük legváltozatosabb aspektusait

– derül ki a fesztivál ismertetőjéből.

Ez beindított egy öngerjesztő folyamatot, hiszen minél több autentikus emberi történet került napvilágra a műtárgyak nyomán, annál több új műtárgy született. 

2017-ben már a Szimplában rendezett tárlaton vetődött fel az kérdés, hogy ezeknek a történeteknek és élményeknek a kezelése mennyire etikus egy galéria körülményei között. Éppen ezért egy meghívott szexuálpszichológus előadó kísérte az az évi kiállítás zárónapját. 

Az Urbán Erotika név 2018-ban született meg a Roots közösségi térben rendezett kiállításon. Ez a kiállítás már több kisebb foglalkozást is tartalmazott, amelyek mind a felnőtt kapcsolatokról szóltak.

Szexualitás és művészet  

A pandémiás kényszerpihenő után 2023-ban ismét nagyszabású Urbán Erotika-tárlatot rendeztek a budapesti K6 Projekt Galériában. Erzsébetváros Önkormányzata és a K6 vezetése kifejezetten azért szavazott bizalmat az anyagnak, mert látták a művészeti értéken túl a projektben megjelenő kultúra terjesztési és közösségépítési elemeit.

Ez volt az első alkalom, hogy a galéria projekttere valóban olyan interdiszciplináris inkubátorként működött, ahol a misszióval összhangban állva jelentek meg összművészeti előadások, tánc- és színházi bemutatók. Emellett szexuálpszichológusok és szexológusok előadásai és intenzív önismereti workshopok kísérték az eseményt. 

A 2023-as záróesemény alkalmával Gulyás Ádám színész innovatív javaslattal állt elő:

fantáziát látott Gyuricza Gergely Szabadesés című, kiadás alatt álló kéziratában, és elkezdett dolgozni egy kortárs egyfelvonásos monodrámán Kuna Kata színésznővel és Egressy G. Tamás íróval. 

Gyuricza és Gulyás a lefektetett alapelvek köré önkéntesekből álló közösséget épített. Így 2024-re megalkották Magyarország első interdiszciplináris jellegű összművészeti fesztiválját, amelynek a középpontjában a felnőtt kapcsolatok és az erotika áll. Az önkéntesekkel együttműködve három központi értéket határoztak meg: a szabadságot, az edukációt és a művészetet.

A fesztivál fő helyszínei:

(Borítókép: Barna Gergő)

Rovatok