Index Vakbarát Hírportál

Amerika után Magyarországot is meghódíthatja ez a magyar film

2024. január 19., péntek 12:46

Megérkezett a Lefkovicsék gyászolnak, Breier Ádám első nagyjátékfilmjének a teaser előzetese. A Bezerédi Zoltán és Szabó-Kimmel Tamás főszereplésével készült film a magyar mozikban 2024. február 22-én debütál.

Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él, és családot alapított, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban.

Erre alapul Breier Ádám első nagyjátékfilmjének története, amelyben két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése – írja a Port.hu.

Lefkovicsék gyászolnak című filmet 2024. február 22-én mutatják be a magyar mozikban.

Végig nevettek, mégis meghatódtak

A film világpremierje az Egyesült Államokban volt: a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál mellett a New York-i Zsidó Filmfesztiválon és a Miami Zsidó Filmfesztiválon is bemutatkozott.

A napokban a New York-i Zsidó Filmfesztiválon telt házzal vetítették a filmet a Lincoln Center patinás mozijában, a Walter Reade Theatre-ben. A vetítésen részt vett Breier Ádám rendező, Csaba Bálint forgatókönyvíró, Ausztrics Andrea producer és Szabó Kimmel Tamás színművész, a film egyik főszereplője.

Végig nevettek, majd a film után rengetegen odajöttek gratulálni, és hogy elmondják, mennyire meghatotta őket

– mondta el a forgalmazó közleménye szerint a rendező Breier Ádám a Palm Springs-i premierről.

Az alkotás a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával, az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában készült.

Rovatok