Index Vakbarát Hírportál

Taroltak a szuperhősök, de ezúttal nem a moziban

2024. január 20., szombat 10:37

Több mint egymillió fontért (446 millió forint) kelt el A csodálatos Pókember első számának egy ritka példánya. Az 1963 márciusában megjelent képregény rekordot jelentő 1,38 millió dollárt (490 millió forint) ért el az árverésen. A csodálatos Pókember első számának mindössze két példányát értékelte a képregényeket minősítő Certified Guaranty Company (CGC) „near ment/mint” (szinte új) minősítéssel, ez a példány az egyik.

Barry Sandoval, az aukciót lebonyolító Heritage Auctions alelnöke szerint a végső ár jól tükrözi, hogy olyan ritka lehetőség volt ez, amely aligha adódna újra a jövőben. A példány közel háromszor annyiért kelt el, mint az a CGC-minősítésű, szinte új változat, amely tavaly júliusban 520 380 dollárért (183 millió forint) talált új gazdára – írja a The Guardian

Peter Parker és alteregója, Pókember, akit Steve Ditko művész és Stan Lee író készített, először a Marvel által kiadott Amazing Fantasy című antológiasorozat 1962 augusztusi számában mutatkozott be. A néhány hónappal később indult A csodálatos Pókember sorozat azóta több mint kilencszáz számot jelentetett meg, a mérföldkövet 2022-ben érte el.

Szintén eladó volt a Superman No. 1 ritka, „fine/very fine” minősítésű példánya, amely 2,34 millió dollárért (802 millió forint) kelt el. A DC Comics által 1939-ben kiadott példány a hős szólósorozatának első száma volt, és az első képregény, amelyet teljes egészében egy hősnek szenteltek.

Árverésre bocsátották még a Showcase negyedik számát, amely Barry Allen (Flash) első megjelenését tartalmazza, és rekordot jelentő 900 ezer dollárért (316 millió forint) kelt el, az 1942-es All-Star Comics 8. számának egy példánya pedig, amely Wonder Woman első megjelenését tartalmazza, 1,5 millió dollárért (526 millió forint) talált gazdára. Edgar Rice Burroughs 1912 októberében megjelent All-Story című, Tarzan bemutatkozását tartalmazó kötetének egy példányát 264 ezer dollárért (92 millió forint) vették meg. 

A csodálatos Pókember első száma újrameséli a karakter eredettörténetét, és tartalmazza az első Fantasztikus Négyes crossovert is. Nelson a New York Postnak elmondta, hogy a szám az évtizedek óta tartó történet indulását meséli el, így nagyon fontos könyv a Pókember-univerzumban. 

Rovatok