Index Vakbarát Hírportál

„Már valahol fent állnak meg egy szóra”

2024. január 22., hétfő 20:56

Pályatársai, barátai, ismerősei emlékeztek meg a 91 éves korában meghalt Grétsy László nyelvészről.

Életének 92. évében, vasárnap meghalt álmában Grétsy László. Az ismert nyelvészt díszvendégként hívták meg a hétfőn megrendezett A magyar nyelv jövője – A nyelvi változások nyomában címmel meghirdetett konferenciára. 

Grétsy László halálhírét az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tartott esemény kezdetén jelentették be, a jelenlévők egyperces csenddel emlékeztek meg a nyelvészről.

Blankó Miklós magyar nyelvész – aki előzőleg szóban közölte a gyászhírt – a közösségi oldalán írt a nyelvészprofesszor haláláról. „Decemberben még leveleztünk, néhány napja telefonon beszéltünk. Ma, a magyar kultúra napi eseményünk előtt kaptam a hírt: elhunyt Grétsy László tanár úr, mesterem, atyai jóbarátom″ – fogalmazott.

Grétsy László a magyar kultúra és a magyar nyelv elhivatott őre volt. Mindent köszönünk!

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon, ahol Novák Katalin köztársasági elnök is részvétét fejezte ki. 

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, a Fidesz alelnöke úgy fogalmazott közösségi oldalán Grétsy Lászlóról, hogy „a magyar nyelvművelés kiemelkedő alakja, aki édes anyanyelvünk ápolásának szentelte egész életét.” A kormánypárti politikusok közül Simicskó Isván, a KDNP frakcióvezetője is megemlékezett az ismert nyelvészről. 

Karácsony Gergely főpolgármester felidézte, hogy a tavaly elhunyt Vágó Istvánnal közös Álljunk meg egy szóra! című tévéműsorával Grétsy László országos üggyé tette a magyar nyelv védelmét. „Tevékenysége nélkülözte a maradiságot; a nyelvhelyesség szigorú őreként is nyitottan, elfogadóan állt a nyelv változásaihoz, amelyre állandóan változó rendszerként tekintett” – fogalmazott.

A televíziós műsort Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője is megemlítette búcsúzásában. Mint írta, Vágó Istvánnal „már valahol fent állnak meg egy szóra.” Niedermüller Péter (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) VII. kerületi polgármester felfoghatatlannak nevezte Grétsy László halálát. 

„Néhány hónapja még itt járt nálunk, egyeztettünk a nevével fémjelzett programunkról, amelynek segítségével közösen akartuk egyszerűsíteni az olykor igencsak nyakatekert hivatali nyelvezetet” – írta Facebook-bejegyzésében Niedermüller Péter. Hozzátette, hogy még senkit nem hallott nála odaadóbban beszélni a magyar nyelv szépségeiről.

A közmédia csatornáin is megemlékeztek Grétsy Lászlóról

A magyar nyelvművelés legendás alakjára, a 91 éves korában vasárnap elhunyt Grétsy Lászlóra emlékezik a közmédia – tájékoztatta az MTVA Sajtó és Marketing Iroda hétfőn közleményben az MTI-t.

Mint írják, Grétsy László, a nyelvész, főiskolai tanár életművében meghatározó szerepet töltenek be televíziós munkái is. A közreműködésével készült Családi félkör, A nyelv világa, a Szójáték, a Szabálytalan nyelvtanóra, az Álljunk meg egy szóra!, a Gyöngyök és az Anyanyelvi szószóló című műsorok több generáció nyelvműveléséhez járultak hozzá.

A közmédia hétfőn Grétsy Lászlónak a magyar nyelvi kultúráért végzett elhivatott munkája előtt tisztelgett.

A Kossuth rádió hétfő este megismételte Aranyemberek című műsorának azon adását, melyben Rékai Gábor volt Grétsy László beszélgetőpartnere. A Duna World csatornán pedig művelődéstörténeti összeállítást közöltek a magyar nyelv megújítóiról Grétsy László gondolataival, Nyelvújítástól-nyelvújításig címmel.

Az M5 kulturális csatorna az Agenda kulturális híradó esti adásában emlékezik meg Grétsy Lászlóról, január 23-án pedig a Librettóban idézik fel alakját – áll a közleményben.

(Borítókép: Grétsy László 2020. november 23-án. Fotó: Cseke Csilla / MTI)

Rovatok