Index Vakbarát Hírportál

Nemcsak szépek, de el is gondolkodtatnak

2024. január 27., szombat 09:46

A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is visszatér a Budapest Independent Film Festival a Kino Cafe moziba. 2024. február 9 és 10. között magyar és nemzetközi rendezők rövid- és nagyjátékfilmjei mutatkoznak be.

A fesztivál idén tizenöt narratív és dokumentumfilmből álló programot állított össze, amelynek keretén belül a független filmművészet gyöngyszemei láthatóak – ráadásul olyan filmeket tűznek műsorra, amelyek nemcsak szépek, de diskurzusokat indítanak el, és kérdéseket vetnek fel.

Központban a valóság

Az idei válogatás Zuzana Piussi A kiegyensúlyozatlan (Zošalieť) című alkotásával indul, amely humoros megközelítésből mutatja be az egyedülálló édesanyák mindennapi kihívásait. A szlovák rendező számos politikai dokumentumfilm után fordult a fiktív megközelítéshez. Ennek ellenére egy olyan társadalmi tragikomédiát készített el, amelyben azért korábbi dokumentarista stílusának nyomai is fellelhetők. 

A második szekció a magyar rövidfilmeké, amely hat, független rövidfilmből áll. Ebben a válogatásban látható Ewa Wikiel Paradicsom, Lóránt Demeter Sileo, valamint Dér Zsolt Keményre hangolva, avagy a Pannónia Szinkronstúdió kirablásának kegyetlen és igaz története című alkotása is. 

A 2024-es Budapest Independent Film Festival második napját Quen Wong Néhány nő című díjnyertes nagyjátékfilmje nyitja. Az önéletrajzi dokumentumfilm Wongról, egy transznemű szingapúri nőről szól.

A film a Szingapúri Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol közönségdíjjal jutalmazták.

A díjnyertes dokumentumfilm három generáció életén keresztül mutatja be Szingapúr tabunak számító transznemű történelmét. 

Nemzetközi produkciók

A hét különböző műfajú rövidfilmet tömörítő „nemzetközi rövidfilmek” programban nemzetközi tehetségek mutatkoznak be. Ez a válogatás Kanadától az Amerikai Egyesült Államokig, Görögországon át Svájcig és Belgiumig különböző műfajokból, kultúrákból és perspektívákból táplálkozik.

Elias Suhail többszörös díjnyertes filmje, az Egy anya lába alatt, Eugénie Bouquet, a kritikusok által is méltán elismert Nem szerelmes, és Tin Pak Lau Az idegen című alkotása is helyet kaptak a BIFF2024 utolsó szekciójában. 

A Budapest Independent Film Festival 2024 a népszerű művészmoziban, a Kino Cafe moziban lesz, és ismét lehetőséget biztosít a vegyes közönség – filmesek és szakmabeliek – találkozására.

Rovatok