Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Sandra Milo, az olasz film egykori csillaga

2024. január 29., hétfő 13:28

Kilencvenévesen meghalt Sandra Milo olasz színésznő, Federico Fellini filmjeinek sztárja. Munkásságáért a hatvanas években elnyerte az olasz filmkritikusok díját, valamint 2021-ben a David di Donaletto-életműdíjat.

Az MTI közlése szerint 2024. január 29-én meghalt Sandra Milo – eredeti nevén Elena Liliana Greco – olasz filmsztár. Mozivásznas debütálása előtt a milánói egyetemen tanult, közben fotómodellként foglalkoztatták. 

Húszévesen debütált színésznőként. Alberto Sordival együtt játszott Antonio Pietrangeli Lo scapolo című romantikus vígjátékában. Ezt követően az olasz filmművészet számos ismert alkotójával dolgozott együtt. A teljesség igénye nélkül olyan művészekkel jegyez közös filmeket, mint Roberto Rossellini, Gabriele Salvatores, Gabriele Muccino, Pupi Avati és Claude Sautet.

Film, tévé, színház

Mégis leginkább a filmlegenda, Federico Fellini alkotásaiban vált ismertté, akinek filmjeivel Milo is nagyobb hírnévre tett szert. A 8 ½ című filmben Carlát, a főhőst játszó Marcello Mastroiani barátnőjét alakította. A nemzetközi ismertséget azonban a Julia és a szellemek című alkotással érte el, amelyért elnyerte az olasz filmkritikusok díját is. 

Ezután nem sokkal visszavonult.

Egy évtizedig kerülte a rivaldafényt, majd 1979-ben visszatért. Lassan átállt a mozifilmek helyett a televíziós alkotásokra. A nyolcvanas évek közepétől munkásságának gerincét ezek adták. A filmes és tévés alkotások mellett a színházi közegben is vállalt szerepeket. A kétezres években már zömében színpadon játszott.

Sandra Milo élete során mintegy negyven filmben szerepelt, utoljára egy 2011-es filmben láthatták a nézők. 2020-ban az olasz Gloden Globe-on életművét díjjal ismerték el, majd egy évvel később, 2021-ben a David di Donaletto-életműdíjjal is kitüntették.

(Borítókép: Sandra Milo. Fotó: Stefania D'Alessandro / Getty Images)

 

Rovatok