Index Vakbarát Hírportál

Újabb siker, több díjat is bezsebeltek a magyarok

2024. január 30., kedd 09:15

Moldovai Katalin első mozifilmrendezése, az Elfogy a levegő a trieszti fesztiválról négy trófeát is elhozott, míg Az unoka című film főszerepéért Blahó Gergelyt, a Larryért pedig Bernáth Szilárd rendezőt díjazták a török megapolisz, Izmir nemzetközi filmfesztiválján a szakmai zsűrik.

Két nemzetközi filmfesztivál is magyar sikerekkel zárult a hétvégén. Az Elfogy a levegő a 35. alkalommal megrendezett trieszti filmfesztiválon – amely a közép-európai filmesek tekintélyes filmszakmai fóruma is egyben – a közönségdíj mellett a Cineuropa és a Central European Initiative zsűrijének díját is megkapta a versenyprogram legjobb játékfilmjeként. Krasznahorkai Ágnest a film főszerepében nyújtott alakításáért elismerő oklevéllel méltatta a nemzetközi szakmai zsűri.

Moldovai Katalin első mozifilmje, az Elfogy a levegő a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával valósult meg, forgatókönyvét a rendező Palóczi Zitával közösen írta. A nagy presztízsű torontói fesztiválon tartott tavalyi világpremierje óta nagy sikerrel szerepel a seregszemléken, Varsóban, a franciaországi Arras-ban, Thesszalonikiben, és legutóbb Mannheimben is rangos díjakkal ismerték el. Moldovai Katalin személyesen vette át a díjakat a hétvégén Triesztben.

A nagy fesztiválkedvenc

Blahó Gergelyt, az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében készült Az unoka című bűnügyi thrillerbe oltott felnövéstörténet főszerepéért a legjobb színész díjával jutalmazta az Izmirben megrendezett Balkán Panoráma filmfesztivál zsűrije. A rendező és Nina Kov forgatókönyvéből készült alkotást Brüsszelben, Los Angelesben, Portóban és a Stony Brooke filmfesztiválon is díjazták korábban.

Bernáth Szilárdot Larry című első mozifilmjéért tüntették ki a legjobb rendező díjával Izmirben. Egy borsodi fiatal felkavaró története a Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült mozifilm, amelyből nagy fesztiválkedvenc lett. Cottbusból, Skopjéból, a Riviera filmfesztiválról és Luxemburgból is fontos díjakat hozott el a közelmúltban. Az unoka és a Larry jelenleg is nézhető a FILMIO kínálatában, az Elfogy a levegő február 2-ától lesz elérhető a Filmintézet streamingplatformján.

Rovatok