Index Vakbarát Hírportál

Meghalt B. Révész László

2024. február 5., hétfő 12:04

Nyolcvanegy éves korában elhunyt B. Révész László Balázs Béla-díjas rendező, a magyar televíziózás kimagasló alakja, az egyik legnagyobb tudású, legempatikusabb alkotója.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt B. Révész László Balázs Béla-díjas rendező, a magyar televíziózás kimagasló alakja, az egyik legnagyobb tudású, legempatikusabb alkotója. Csaknem 1500 műsort rendezett – írta a Népszava.

1993-ban az év rendezőjének választották, több tucat nívódíjban részesült, 2006-ban pedig a Kamera Hungária televíziós fesztivál dokumentumfilm kategória díját kapta meg, és a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesület vándordíját.

B. Révész László dokumentumfilm- és televíziós rendező amatőr filmesként kezdte pályáját, majd évtizedeken keresztül a televíziónál dolgozott.

Társadalmi problémákra érzékeny filmesként olyan alkotásokat készített, mint a falvak átalakulását majdnem negyven éven át dokumentáló Pogány (1970–2008), az ózdi munkáscsaládokról 1975-ben forgatott, nyilvánosságra nem hozhatott, majd 2005-ben bemutatott és díjazott Kisamerika, vagy a hajléktalanokkal foglalkozó Diogenész hordót keres (2006). Az életmű fontos darabja, A látogatás a holokauszttraumával foglalkozó első hazai dokumentumfilmek egyike.

B. Révész László nem csupán szakmailag, de emberileg is kiváló volt. Igazi mester, aki úgy tanított, hogy bízz magadban, merj látni és tanulni, és megvalósítani, amiben hiszel.

Rovatok