Index Vakbarát Hírportál

Nem hinné el, kik lépnek együtt színpadra

2024. február 5., hétfő 14:12

A hazai rocktörténet két legendája: Presser Gábor és Szörényi Levente még sosem léptek fel együtt, de február 25-én ez meg fog történni.

Az Óbudai Társaskörben tavaly októberben indult a Világítótornyok-sorozat, amelynek vendégei a hazai művészeti és tudományos élet jeles egyéniségei.

A kezdeményezés különféle területről érkező, eltérő hitvallású művészeket, tudósokat hoz össze és szólít meg.

Első alkalommal két avantgárd költő és egy színművész, Ladik Katalin, Zalán Tibor és Fodor Tamás beszélgetett, előadásuk improvizációs estként is megállta volna a helyét. A második eseményen Csányi Vilmos etológust kérdezte Veiszer Alinda, a harmadik pódiumbeszélgetés vendége Margócsy István irodalomtörténész volt, az esten Petőfi Sándor költészetéről, megítéléséről, utóéletéről, politikai szerepéről beszélgettek

– olvasható az esemény beharangozójában.

Az első esemény megszólalói sosem szerepeltek még együtt, február 25-én pedig ismét különleges párosítás várja a közönséget: két Kossuth- és Erkel-díjas alkotó, akik örökre beírták magukat a XX. századi magyar könnyűzenei kánonba.

Presser Gábor és Szörényi Levente a hazai zenei- és színházi élet emblematikus alakjai. Szörényi az Illéssel majd a Fonográffal az 1960-as évek végétől a hazai rockélet alapköveit rakta le, Presser pedig az Omegával és később az LGT-vel tette ugyanezt.

A két teljesen különböző stílust és kultúrkört képviselő művész 2009-ben adott először közös nyilatkozatot egy zenei rendezvény kapcsán, de

most lépnek először együtt színpadra.

Az eseményre február 5-én indul a jegyelővétel a jegymester.hu oldalán és az Óbudai Társaskörben.

Rovatok