Index Vakbarát Hírportál

Tízen indulnak, mégis Zsigmond Gábor a legesélyesebb a Magyar Nemzeti Múzeum élére

2024. február 7., szerda 07:53

Ahogy korábban megírtuk, valóban az Operaház főigazgatói megmérettetéséhez hasonlít a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) élére kiírt pályázat az aspiránsok számát illetően: míg az előbbire tizenegyen, az utóbbi pozícióra – a Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint – a 2024. február 5-i határidőig tízen jelentkeztek. Az Index információja szerint az elbocsátott L. Simon László helyére továbbra is Zsigmond Gábor, Tiborcz István szerzőtársa a legesélyesebb.

Immár hivatalos, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói székére tízen pályáztak. A múlt héten nyolc lehetséges jelöltről számoltunk be, akiknek a nevét a múzeumi szakmában emlegetik. Közülük, úgy tudjuk, valóban beadta a pályázatát Zsigmond Gábor történész, kulturális turisztikai szakközgazdász, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum jelenlegi főigazgató-helyettese, aki eddig három könyvet írt közösen Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor miniszterelnök vejével, legutóbb a Hotel Gellértről. Múzeumi körökben őt tartják a legesélyesebbnek a Magyar Nemzeti Múzeum élére.

Hammerstein Judit jelenlegi megbízott főigazgató információink szerint szintén beadta a pályázatát. Hammerstein Rezi Kató Gábor halála után, 2022 decemberében lett általános helyettes főigazgató. A múzeumba az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói székéből került még L. Simon László kinevezése előtt, de a közös munkának azért sem volt akadálya, mert L. Simonnak – kulturális államtitkár korában – Hammerstein volt a helyettes államtitkára. Úgy tudjuk, adott esetben Hammerstein egy új főigazgató alatt is vállalná a helyettes főigazgatói pozíciót.

Kastély és magyarságkutatás

Információink szerint szintén beadta a pályázatát Csornay Boldizsár, a Kásler Miklós vezette Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, aki korábban a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója volt, de vezette a Nemzeti Örökségvédelmi Központot is, a Forster Központban pedig a régészeti nagyberuházásokért felelős elnökhelyettesként dolgozott.

Mellettük felbukkant Várkonyi Gábor, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. tudományos igazgatójának neve is. A fertődi Esterházy-kastély a magyar műemlékvédelem egyik legnagyobb vállalkozásaként az elmúlt években közel 4,3 milliárd forintnyi uniós forrásból újult meg.

Bizottsági meghallgatás

L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) korábbi főigazgatóját 2023. november 6-án bocsátotta el azonnali hatállyal Csák János kulturális és innovációs miniszter, azzal az indoklással, hogy egy intézményvezetőnek be kell tudni tartatni a törvényeket. Az ügy a Word Press Photo kiállítás miatt robbant ki, amelyet egyes képek tatalma miatt a gyermekvédelmi törvény alapján csak 18 éven felüliek nézhettek volna meg.

A menesztett főigazgató helyére Csák János 2023. december 20-i dátummal írta ki a pályázatot, ami 2024. január 4-én került föl a kormany.hu és az MNM oldalára: a beadási határidő az ettől számított 30 nap, vagyis – a hétvége miatt – február 5., hétfő volt. Az érvényes pályázatot benyújtó jelölteket 30 napon belül hallgatja meg a munkáltatói jogkör gyakorlója, vagyis a Kulturális és Innovációs Minisztérium által felkért szakmai bizottság, a főigazgató megbízásáról – a szakmai bizottság javaslatát mérlegelve – 

a pályázati határidő lejártát követő 60 napon belül dönt a miniszter.

A bizottság munkájában részt vesz az Országos Közgyűjtemények Szövetségének (OKSZ) delegáltja (a szervezet jelenlegi elnöke Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója), a Magyar Nemzeti Múzeum szakszervezetének és üzemi tanácsának egy-egy képviselője, valamint a minisztérium munkatársai. Úgy tudjuk, hogy az OKSZ részéről Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ismertebb nevén a Skanzen főigazgatója lesz a bizottság tagja.

A kiírás szerint a nyertes pályázó 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a főigazgatói pozíciót.

(Borítókép: Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese beszédet mond a múzeum Budapestiek a Dunán – Utazások a Dunakanyarba című kiállításának megnyitóján a Neszmélyi Hajóskanzenben 2018. június 29-én. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Rovatok