Index Vakbarát Hírportál

Keveslik a darabszámot, most válaszra várnak

2024. február 9., péntek 16:47

Fontos párbeszéd zajlik a magyar színházi életben. Egyetértés nincs mindenben, de a felek rég tapasztalt módon közelednek egymás felé a kaposvári Országos Színházi Találkozó (OSZT) lebonyolításának ügyében. Most a Színházi Kritikusok Céhe fordult a szervező kaposvári Csiky Gergely Színház felé. Jelezték, hogy a független színházi repertoárból nem szeretnének mindössze két színdarabot kiemelni, mert meggyőződésük, hogy ilyen kevés kiemelt előadás nem reprezentálhatja a mai magyar színház, de még a mai magyar független színház egészét sem.

A kaposvári Csiky Gergely Színház 2024. június 10. és június 16. között rendezi meg az Országos Színházi Találkozót (OSZT). A Színházi Kritikusok Céhének tagsága érdeklődéssel és kíváncsisággal szemléli a fesztivál létrejöttének és hamarosan megvalósuló első alkalmának körülményeit.

Közleményükben azt írják, abban reménykednek, hogy az esemény elődjének nevezhető Pécsi Országos Színházi Találkozó szervezésével kapcsolatban szerzett számos csalódásuk a múlt ködébe vész, és az új találkozó transzparens, jól megfogalmazott, a színházi szakma egészét szolgáló, elsősorban minőségalapú, mindenféle politikai hűségeskü gondolatától is mentes találkozóvá tud válni. Hozzátették, hogy jelenlegi tudásuk a találkozó létrehozásáról e téren még hiányos.

Egy dologban biztosak

Mindenesetre várakozással tekintenek a jövőbe, hogy „felelősséggel dönthessünk arról, a Színházi Kritikusok Céhe szakmai hitvallásának megfelelő lesz-e az esetleges jövőbeni részvételünk a találkozó szervezésében”. E döntésben segíthet majd, ha a további alkalmak létrehozásában, szervezésében „a hozzánk hasonló színházi szervezetek már a kezdetektől fogva részt vehetnek, vagy értesülhetnek a szempontokról”. Jelenleg egyetlen dologban biztosak: 

Semmiképpen sem értünk és nem is érthetünk egyet a független színházak és a nem független színházak a felkérésben sugallt különválasztásában. Meggyőződéssel valljuk, hogy a független és a kőszínházi előadások nem esztétikai, mindössze fenntartói, azaz lényegében pénzügyi modelljükben térnek el egymástól, és semmilyen okot nem látunk arra, hogy ezt a különbséget bármiféleképpen is rávetítsük az előadások minőségére

– írják.

Ez kevés, nem elég

A Színházi Kritikusok Céhe úgy gondolja, hogy egy reprezentatív, országos színházi fesztivál válogatása kizárólag a színházi előadások minőségén alapulhat, és egy kizárólag a színházi előadások minőségén alapuló válogatásnak nem lehet szempontja, hogy az adott előadás független vagy kőszínházi, nagyszínpadi vagy kamaraszínpadi-e.

Ugyanis amennyiben egy adott évben véletlenül tíz olyan független előadást mutatnak be, amelyek magasabb minőséget képviselnek, mint más előadások, akkor tíz ilyen előadásnak van helye egy színházi szemlén. Amennyiben pedig kizárólag kőszínházi előadásokra igaz ez, úgy ebben az esetben sem számíthat a bemutató helye vagy a fenntartói modell a válogatásban.

Épp ezért nem szeretnénk a hihetetlenül gazdag független színházi repertoárból mindössze két darab előadást kiemelni, mert meggyőződésünk, hogy ilyen kevés kiemelt előadás nem reprezentálhatja a mai magyar színház, de még a mai magyar független színház egészét sem.

A szervezet feladatának tekinti ráirányítani a figyelmet a magyar független színházi élet gazdagságára, és közleményük szerint abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy ehhez különösebb válogatói munkát sem kell végezniük, hiszen a céh tagsága évről évre leadja szavazólapját, azon többek között megjelölve a legjobb független színházi előadásokat is.

Az Országos Színházi Találkozó műsorának válogatásához azzal szeretnének hozzájárulni, hogy ezúton megnevezik mindazokat a tagtársaik szerint kiemelkedően magas színvonalat képviselő független színházi előadásokat, amelyek tagjaik 2022/2023-as évadról szóló szavazólapjain szerepeltek, a lista végén kiemelve a legtöbb voksot kapó három előadást.

Bízunk benne, hogy az Országos Színházi Találkozó szervezői átgondolják döntésüket, és nem kötik számszerű adatokhoz a független színházak szerepeltetését a fesztiválon.

A szervezet tagjai szerint díjra érdemes előadások közé 

A fentiek közül a három legtöbb szavazatot kapott előadás:

Nem szándékuk kihagyni őket

A független színházak kihagyását korábban az Örkény István Színház nyilvános levelében érzékeltette. A budapesti társulat szerint ezek nélkül a seregszemle nem igazán teljes. A levélben több kérdést megfogalmaztak, mint például kinek a megbízásából és milyen forrásból szervezik az Országos Színházi Találkozót, illetve mely szakmai szervezetek vettek részt benne és milyen fórumokon zajlott ennek megvitatása, kialakítása.

Az Örkény István Színház társulatának közleményére a Csiky Gergely Színház igazgatója, Fülöp Péter személyesen válaszolt. Ami a fővárosi színházat végül megnyugtatta, az az, amit Fülöp Péter válaszában olvashatunk: 

Egyetértünk abban is, hogy a független színházi társulatok a hazai színházkultúra szerves részei. Nem szándékunk őket kihagyni, ahogyan a mindenkinek – így Önöknek – kiküldött felhívásmódosításban már jeleztük, az első körös jelentkezések beérkezését követően szerettük volna megszólítani a független színházakat, és mellettük a tánc- és cirkuszművészet képviselőit is.

Az Örkény István Színház társulata most úgy látja, hogy ezen a téren továbbra is számos teendő van. Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság nemrégiben megválasztott alelnöke az Indexnek azt mondta: támogatja a Kaposvári Országos Színházi Találkozó megrendezését.

Szerinte szüksége van egy ilyen találkozóra a magyar színházi szakmának. A Magyar Színházi Társaság elnökét, Keszég Lászlót is elértük, ő azonban egyéb elfoglaltságaira hivatkozva nem adott interjút, és csupán annyit közölt, hogy támogatja a színházi találkozó megszervezését. 

(Borítókép: A felújított Csiky Gergely Színház Kaposváron 2019. november 11-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok