Index Vakbarát Hírportál

Mark Ruffalo tűzszünetre szólít fel Gázában: A bombázás nem a békéhez vezető út

2024. február 11., vasárnap 12:49

A színész egy szombat esti, amerikai díjátadón állt ki a gázai tűzszünet mellett. Később beszélt a legújabb filmjéről is, amely Mickey 17 címmel érkezik majd és egy űrhajó kapitányát alakítja a sci-fi–thrillerben.

Mark Ruffalo amerikai színész (akit leginkább az MCU Hulkjaként lehet ismerni) tűzszünetre szólít fel Izrael és a Hamász között. A szombat esti DGA-díjátadón (Directors Guild of America – Amerikai Rendezők Szövetsége) Beverly Hillsben a Deadline-nak elmondta, hogy a hajtókáján lévő kitűzők a „békeliliomokat és a Művészek a Tűzszünetért (Artists for Ceasefire)” ügyeket jelképezik.

Ruffalo elmondta, hogy az Művészek a Tűzszünetért „állandó tűzszünetet követel a Gázai övezetben. 1200 izraeli és 2700 palesztin halott van” – folytatta.

Megértettük, hogy ez a bombázás nem működik, nem fogunk békét elérni bombákkal kikövezett úton, és csak annyit kérdeznénk, hogy mi a baj azzal, ha adunk egy esélyt a tűzszünetnek?

– tette fel a költő kérdést.

„Jelenleg egymillió menekült van Rafah határán, akiket újabb bombázási hullám vár, és 400 ezer ember éhezik  anélkül, hogy bármilyen humanitárius segély bejutna oda. Ezért arra kérjük a világ vezetőit, különösen Biden elnököt, hogy követeljenek tartós tűzszünetet és adjanak esélyt a békének ahelyett, hogy folytatódnának a bombázások, eszkalálódna az erőszak, és regionálissá válna háború, amibe Amerikát is belerángatják” – mondta.

Könnyedebb vizekre evezve

Ezután Ruffalo kifejtette, hogy nem tervezi, hogy a díjátadó ünnepségen nyilatkozik, mivel – mint mondta – „ez ma este tényleg Jórgoszért van”. Ruffalo a Szegény párák rendezőjére, Jórgosz Lanthimosra utal, akit a DGA jelölt „Kiemelkedő rendezői teljesítmény mozifilmben” kategóriában, ám a díjat végül Chrisopher Nolan vehette át az Oppenheimerért. A filmben Ruffalo alakítja Duncan Wedderburnt, aki elviszi Emma Stone Belláját (egy Frankensetin szörnyének mintájára felélesztett „embert”) egy hajóútra, mielőtt felfedezné a lány fékezhetetlen és váratlan személyiségét.

Ruffalót hamarosan láthatjuk a Mickey 17–ben, Bong Joon-ho (Oscar-díjas rendező, aki az Élősködők című filmmel robbantott a 2020-as díjátadón) várva várt új filmjében, amely Edward Ashton Mickey7 című sci-fi–thriller regényén alapul. A film bemutatójának időpontja nemrég csúszott, de Ruffalo elárult egy keveset a szerepével kapcsolatban

A Mickey 17 egy ilyen őrült űr sci-fi film, ahol egy kolonizáló űrhajó parancsnoka vagyok

– mondta szűkszavúan.

A filmben Robert Pattinson, Toni Collette és Steven Yeun is szerepel. Tavaly szeptemberben a San Sabastian-i Filmfesztivál kreatív befektetői konferenciáján a Plan B-t vezető Jeremy Kleiner a projektről azt mondta: "Egy könyvből jött, amit olvastunk, és elküldtük Bong rendezőnek. Már részt vettünk az Okja gyártásában (Bong Joon-ho 2017-es filmje), és nagyon izgatottak vagyunk, hogy ismét lehetőségünk nyílt vele együtt dolgozni” – mondta. „Ez egy olyan film, amely remélhetőleg nagy közönségre talál majd”.

(Borítókép: Mark Ruffalo a 2024-es BAFTA Tea Party-n a Maybourne Beverly Hills-ben, 2024. január 13-án. Fotó: Rodin Eckenroth / Getty Images Hungary)

Rovatok