Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Szurdi Miklós

2024. február 12., hétfő 10:55

73 éves korában meghalt Szurdi Miklós, a magyar művészvilág egyik meghatározó alakja. Halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be.

Hosszan tartó betegség után meghalt Szurdi Miklós, aki a magyar filmvilágban mindennel foglalkozott, amivel csak lehetett. Színészként, rendezőként, forgatókönyvíróként és színházigazgatóként is tevékenykedett.

Mély megrendüléssel fogadtam a hírt. Nagyon megkedveltem Őt, mert fiatalos gondolkodása és sajátos világlátása ösztönzően hatott a környezetére. Szurdi Miklós művész volt. Egy ember, akire számíthattam. Munkaerő, aki szívén viselte Erdőkertes kulturális életét. Egy hős, aki kitartóan viselte hosszan tartó, komoly betegségét. Elment, és nagy űrt hagy maga után. Köszönjük, Miklós, hogy nekünk is voltál!

– fogalmazott Facebook-posztjában Pásztor László.

Mindenben számíthatnak egymásra

Szurdi Miklós színész-rendező 1950-ben született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán előbb színész (1947), majd rendező (1975) szakos diplomát szerzett. Négy évig filmgyári asszisztens volt, majd színházi rendezőként dolgozott Kecskeméten (1975–79) és Szolnokon (1979–82). 1983-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat és a Magyar Televízió rendezőjeként játékfilmeket, tévéfilmeket és tévésorozatokat rendezett, de színházakban továbbra is dolgozott (Veszprémben és Székesfehérváron, Budapesten pedig a Nemzetiben és a Fiatalok Színházában).

A színész-rendezőnek három felesége volt. Az első Gór Nagy Mária, akitől két fia született: Tamás és András. Utána Appel Editet vette el, akitől István és Judit nevű gyermekei születtek. Az 1990-es évek végén házasodtak össze Xantus Barbarával, ebből a házasságból is két gyermek született: Panna és Balázs Benjámin.

A Storynak Xantus Barbarával való válása után nyilatkozta, amikor egy színésznőt választott társául, a négy évtizeddel fiatalabb Pető Zsófiát:

A hat gyerekem úgy szereti egymást, mint az édestestvérek, sokat vannak együtt, mindenben számíthatnak egymásra. Én meg szerelmes típus vagyok. Ennyi. A szerelem elmúlik, viszont mindhárom volt feleségemmel jó viszonyban vagyok.

(Borítókép: Szurdi Miklós rendező a Talpra magyar! rockmusical főpróbáján a Papp László Budapest Sportarénában 2018. március 14-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok