Index Vakbarát Hírportál

A művész senkit nem kímélt, Novák Katalint és Varga Juditot apácaruhában ábrázolja

2024. február 14., szerda 11:58

Február másodika óta tart nyitva drMáriás nagy sikerű kiállítása a CEU Nyitott Galériában, ami A magyar–amerikai kapcsolatok javítása nemzetstratégiai és kortársművészeti prioritás! zavarba ejtő címen fut. A polgárpukkasztó képzőművész szombat délután tárlatvezetést tart rajongóinak és a csak szimplán érdeklődőknek, akikből garantáltan rajongó lesz a performance végére.

Ezekre és számos más izgalmas kérdésre kaphatunk választ A magyar–amerikai kapcsolatok javítása nemzetstratégiai és kortársművészeti prioritás! című, 2024. február 2-án megnyílt és a hónap végéig nyitva tartó kiállításon a művésztől.

Tárlatot vezet, dedikál

DrMáriás tárlatvezetését követően, amelyre a CEU Nádor Event Centerben kerül sor szombat délután négykor, a művész a Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról című új multimédiás albumát mutatja be és kérésre dedikálja.

A kiállításnak megannyi fénypontja van, beleértve Leonardo Utolsó vacsorájának újragondolását á la drMáriás vagy Frank Zappa és Méhes Marietta kokettálását hol máshol, mint Budapesten. A tárlatot azonban igazából a terem két végében, egymással szemben elhelyezett Orbán Viktor- és Barack Obama-kép foglalja keretbe. A két politikus fegyvert fog egymásra, ahogy annak idején Elvis Presley tette az ikonikus Andy Warhol-alkotáson. 

Mármost, a virtuális pisztolypárbajhoz drMáriás lebilincselő sztorit fabrikált, amit eljuttatott szerkesztőségünknek:

„Az évszázad legforróbb napja volt. A kihalt városka közepén két harcos szegezett pisztolyt egymásra. Már csak ők maradtak, a két legnagyobb, mert az emberemlékezet óta tartó háborúban a két ellenséges csapat többi harcosát kölcsönösen már mind szitává lőtték.

Most fog eldőlni, hogy ki lesz a győztes, és ki visz majd mindent. Vajon a bájos, mindig mosolygó, okos, ügyes, fitt Obama? Vagy a szívós, kemény, tapasztalt, huncut Orbán?

Eljött a végső pillanat, már nincs hová hátrálni, most már biztosan lőni fognak. Egyikük elesik majd, s elveszít mindent, a másik meg győz, s az övé lesz minden. Rettenetes a feszültség. Obama megfeszíti a ravaszt, Orbán követi. Izzadnak, figyelnek, kivárnak, miközben a háttérben a halál feni a kaszáját. S amikor a gyilkos golyók már kiszáguldanának a csöveken, furcsa hangokra lesznek figyelmesek: a távolból postakocsi rohan feléjük, fekete lovak húzzák, majd beleszakadnak a vágtába. Pillanatokon belül odaér, nyikorogva fékez, és megáll közöttük.

A kocsi ajtaja lassan kinyílik, majd kiszáll belőle Arnold Schwarzenegger, akit három nő követ apácaruhában, Novák Katalin, Varga Judit és Pamela Anderson.

– Fiúk! – kiált fel karcos németes akcentusával Arnold. – Elég legyen ebből a cirkuszból! Fejezzétek be! Béküljetek ki gyorsan, és menjünk Las Vegasba! Tele a kocsink pénzzel! Az életünk legnagyobb bulija vár ránk! Ünnepeljünk, amíg csak jólesik, aztán majd lepuffanthatjátok egymást később, ha mindenképpen akarjátok.

A két harcos elképedve néz, köpni-nyelni nem tud. Arnold ekkor odasétál Barack Obamához, és átadja neki a baracklekvárt, amit magyar asszonyok főztek a tiszteletére, majd odasétál Orbánhoz, és átad neki egy kis műanyag Empire State Building-szobrocskát, amit a három nő a háttérben üdvrivalgással és lelkes tapssal fogad.

A két harcos ekkor elmosolyodik, s miközben gyanakodva elindul egymás felé, leperegnek előttük életeik legszebb pillanatai. A meghitt családi ünnepek, a csibészségekkel teli baráti találkozók, az embert próbáló vadászatok, a templomépítés, barátaik írni-olvasni tanítása, a nagymama kiszabadítása a börtönből, egy indián elszállítása az orvoshoz, gyermekeik lovagolni, kapálni, lövöldözni tanítása, az ámisok befogadása és egyéb gyönyörű élmények.

Amikor végül odaérnek egymáshoz, visszacsúsztatják pisztolyaikat tokjaikba, s könnybe lábadt szemmel kezet fognak, majd beszállnak a kocsiba a többiekkel együtt, s elindulnak.

– Fiúk! – kiált fel a kocsiban a szivarozó, viszkisüveget húzogató Arnold – Kár lett volna ilyen bután meghalnotok, hisz az élet legjobb része még csak most jön el a számotokra! Ezt a jó kis párbajszámotokat fogjátok naponta előadni Las Vegas főutcáján, miközben a csajok a háttérben kacérkodnak és sírnak, én meg majd jövök a végén, és mindenkit jól megmentek, a turisták meg majd fizetnek, bámulnak és tapsolnak! A világ legnagyobb száma lesz, meglátjátok! Szénné keressük majd magunkat, a világ császárai leszünk! Itt van egy kis előleg! – mondta befejezésképpen egy-egy táskányi pénzt adva át a két párbajozónak, majd megitatta őket rendesen viszkijével.

Minden úgy lett, ahogy Arnold eltervezte. A Párbaj című mutatvány azóta minden idők legnépszerűbb, legsikeresebb, legmegrázóbb darabja lett, amelyet a nézők milliárdjai nem tudnak megunni, állandóan visszatérnek, feszülten nézik, majd a végén felszabadultan tapsolnak és örvendeznek.

Sikerüket egyetlen apróság árnyékolja be: a közönség egy része fiatalabb és formásabb női szereplőket szeretne, azonban a darab történelmi hitelességére hivatkozva erről Arnold hallani sem akar.”

Eddig az aktuálpolitikai áthallásokkal cifrázott mininovella…

Mivel eddig már a kiállítás számos látogatója jelezte a nagy port kavart album beszerzése iránti vágyát, így az a helyszínen megvásárolható lesz. Az eseményen a részvétel ingyenes.

DrMáriás Béla Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról című könyve ide kattintva kapható, rendelhető.

(Borítókép: drMáriás. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok