Index Vakbarát Hírportál

Az Index munkatársait is díjazták a 42. Magyar Sajtófotó Pályázaton

2024. február 15., csütörtök 11:01

Február 15-én jelentették be a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait, két indexes fotográfus munkáját is elismerték. A MÚOSZ Nagydíjának, illetve az André Kertész-nagydíj győzteseit csak április 11-én teszik közzé.

Az Index két fiatal munkatársát, Németh Katát és Szollár Zsófiát is díjazták a pályázaton. Kata a Mindennapi élet (sorozat) kategóriában, míg Zsófi a Képriport kategóriában nyert 3. díjat. 

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó Pályázatra 250 fotográfus 2470 pályaművel jelentkezett, a beküldött képek száma 6801 volt. A pályázatra 2023-ban készített fotókkal lehetett versenybe szállni, néhány sorozatkategória kivételével, ahol a hosszú távon készült munkák közt néhány régebbi fényképet is elfogadott a zsűri.

Németh Kata felvételei az ország karácsonyfájának, a hajdúszoboszlói lucfenyőnek a legszebb – és legutolsó – napjait követik végig. A 40 évesen költözött Budapestre, hiányozni fog családjának című sorozat láttán a fotókban elmélyülő néző szinte elsírja magát, miután emberi tulajdonsággal ruházza fel a fenyőfát. Szemtanúi lehetünk, ahogy négy évtized egyetlen pillanat alatt véget ér, amint a daru kiemeli bölcsőjéből a hatalmas fát.

Látni, ahogy a fenyőt hosszú évekig gondozó házaspár könnybe lábadt szemekkel vesz búcsút a luctól – hozzájuk nőtt, üres lesz nélküle a ház, vagyis a kert. És mégis büszkék, mintha csak egy szem gyermeküket küldenék az iskolába. Nagy lépés ez számukra, de tudják, egyszer minden véget ér. A lucfenyő legalább dicsfényben múlt ki…

Szollár Zsófia Tanár nélkül nincs jövő című sorozata 2023 egyik központi témáját, az oktatást, valamint az oktatással kapcsolatos tüntetéseket dolgozza fel. Tavaly szinte havonta érték egymást a tüntetések vagy performance-ok, és bár az év elején még békésen, kulturált keretek között zajlottak, áprilisra fogyni kezdett a diákok és a tanárok, na meg a szimpatizánsok türelme.

A düh ott fortyogott bennük, előbb-utóbb pedig ki is szakadt belőlük. A korábban békés vonulással, énekléssel egybekötött kiállásokat felváltották a dulakodásig, sérülésekig fajuló tüntetések, amelyeken többször még a könnygáz is előkerült. Generációk szélmalomharcát láthatjuk ezeken a bosszantó, mégis megindító felvételeken.

Nagyon büszkék vagyunk fiatal kollégáink sikerére. Kata és Zsófi díja az Index elmúlt három évének újabb jelentős szakmai elismerése. A lap vezetése továbbra is arra törekszik, hogy sok tehetséges, fiatal újságíró és fotós dolgozzon a szerkesztőségben, általuk is közelebb hozhassuk tartalmainkat a fiatalabb generációkhoz 

– fogalmazott a díjak kapcsán Fekete-Szalóky Zoltán, az Index főszerkesztője.

Rovatok